Hoppa till innehåll

Ny undersökning visar – vissa svenskar vill begravas till E-Type

Nu har Fonus tagit reda på vilka låtar flest svenskar vill begravas till. Det finns såväl klassiska som riktigt otippade val i mixen.

Conny Sohlberg är begravningsentreprenör på Fonus. Han menar att människors förhållningssätt till musik på begravning är otroligt individuellt, men ofte mer specifikt än man kanske kan tro.

”Vi märker att allt fler är specifika kring valet av musik till begravningen när de fyller i sitt Vita Arkiv. Det är ett sådant val då många stannar upp och verkligen funderar över vad de vill ska spelas. Jag tror att det har att göra med att det personliga, och att visa upp vem man har varit och vad man tycker är viktigt, spelar allt större roll under begravningsprocessen. Sen finns det de som i stället tycker att valet av musik ligger hos de anhöriga och snarare anger exempel på låtar som de verkligen inte vill ska spelas.”

När nu Fonus gjort en undersökning hamnar tre oerhört klassiska stycken i topp. De tre mest populära alternativen är En stund på jorden med Laleh, John Newtons evergreen Amazing Grace och musikstycket Air av Bach. Med på listan hittar vi även några ovanligare alternativ som Highway to Hell med AC/DC och Valhalla med Ringnes-Ronny.

”Att det finns så stor variation när det kommer till låtval tror jag beror på att känslan eller tonen man vill sätta på ceremonin också varierar kraftigt. Vissa föredrar att hålla sig till det traditionella och väljer låtar som Amazing Grace, medan andra vill att musiken ska spegla det man själv lyssnat på i livet. Då är det vanligt att låtar som This Is the Way med E-type väljs. Oavsett vad, tycker jag det viktigaste är att man gör de val som känns bäst för en själv,” säger Conny Sohlberg.

De fem populäraste låtvalen till den egna begravningen 

  • En stund på jorden, Laleh 
  • Amazing Grace, John Newton 
  • Air, Bach 
  • Ser du månen där du är ikväll?, Thomas Stenström
  • Time to Say Goodbye, Andrea Bocelli och Sarah Brightman

Ett urval av några utav de mer ovanliga låtvalen

  • Highway to Hell, AC/DC
  • Valhalla, Ringnes-Ronny
  • Fattig bonddräng, Astrid Lindgren
  • Cornfield chase, Hans Zimmer (Interstellar)
  • This Is the Way, E-Type

Café har försökt nå E-Type för en kommentar.

Om undersökningen 
Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024. 

Cafés digitala redaktör Jonas Strandberg är journalist, standupkomiker, poddare och en av Sveriges främsta Taylor Swift-experter.

Email: jonas@cafe.se
Credits
Foton: Getty Images och Tom Jerry Boman Dickson

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.