Hoppa till innehåll

Nya Defender kan allt – och är snabbare än din sportbil

John Sempill

Nya Defender Octa beskrivs som den mest dynamiska Defendern som någonsin tillverkats. Varför? Det ska vi berätta. Priset blir kanske mindre kul att känna till – men det har vi också.

Här har ingenjörerna hos Jaguar Land Rover kokat ihop en lyxig soppa som är både kompetent och snabb. 

Vad sägs om en förbluffande 0–100 km/h-tid, möjligheten att vada i meterdjupt vatten, samtidigt som du dricker alkoholfri champagne ur en termos?

Med nya Defender Octa är allt detta möjligt. Lyx och slittålighet framgår även av namnet. Octa-benämningen hämtar inspiration från den oktaedriska formen hos diamanten – som är jordens tuffaste och samtidigt mest åtråvärda mineral.

Motorn är en dubbelturbo-V8 med mildhybridteknik. Totalt får du 645 hästar och 750 Nm i vridmoment. Tillsammans med en åttastegad automatlåda når nya Defender Octa hela 249 km/h.

Några av detaljerna som skiljer denna från sin föregångare är att du sitter 28 mm högre och att den har breddats med 68 mm. Mindre kul för grannarna i parkeringshuset dock.

Den förfinande 6D Dynamics-upphängningen borgar för komfort samtidigt som du tar dig an hinder som om de inte de inte fanns. 

– Våra högpresterande experter har uppnått det omöjliga med Defender Octa och arbetat outtröttligt under de senaste tre åren för att skapa den mest kapabla Defender som någonsin tillverkats – oavsett vilket underlag den körs på, säger Jamal Hameedi, Director of SVO, Jaguar Land Rover.

– De har omkonstruerat komponenter i hela fordonet för att säkerställa att Defender Octa är den perfekta följeslagaren för episka äventyr var som helst på planeten.

Antingen har något helt galet hänt här eller så är det helt avsiktligt. Oavsett ”vad” klarar Defender Octa ett djup på 1 meter.
När det är dags att åka hem tar du med fördel den sceniska rutten.

Men Octa är inte enbart ett namn. Det är även ett ”state of mind”. Nåja. I alla fall ett körläge. Octa Mode är ”det första dedikerade terrängkörningsläget för Defender någonsin med prestandafokus”, enligt pressmaterialet

Med andra ord får du som förare bästa kontroll och självförtroende bakom ratten. Det kan behövas med en 0–100 km/h-tid på 4,0 sekunder. 

I färgväg erbjuds två exklusiva kulörer – Petra Copper och Faroe Green utöver befintliga Carpathian Grey och Charente Grey. 

Till klädseln erbjuds två Ultrafabrics PU-alternativ. Dessa är 30 procent lättare än läder och finns för exklusiva Defender Octa Edition One. För ”vanliga” Octa erbjuds detta som tillval, som annars kläs i standardinredningen semianilinläder i Burnt Sienna med detaljer i Kvadrat-textil.

Och priset då? Defender Octa går loss på ett cirkapris från 2 212 900 kronor, och den mer exklusiva Defender Octa Edition One från 2 434 900 kronor. Orderböckerna öppnar inom kort.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Auto Motor & Sport.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.