Annons

Gratis preventivmedel och tandvård, dyrare alkohol och biobesök – 11 nya lagar för 2017

Kör du omkring med en polisbil måste du sluta med det, går du ofta på bio får du betala lite mer än du är van vid, men vill du däremot reparera kylskåpet blir det billigare än tidigare. Här är några av de ändringar om påverkar privatpersoner mest 2017.

Olle Arnell
Foto: IBL
Gratis preventivmedel och tandvård, dyrare alkohol och biobesök – 11 nya lagar för 2017

Dyrare alkohol

Punktskatten på sprit höjs med en procent och med fyra procent på all övrig alkohol. Skattehöjningen innebär att en flaska öl blir ungefär 25 öre dyrare och en flaska vin kostar 95 öre mer. För en flaska sprit får du betala knappt två kronor mer än tidigare. Anledningen till höjningen är att främja folkhälsan.

Annons
En flaska vin blir nästan en krona dyra och en flaska sprit knappt två efter skattehöjningen. Foto: IBL

En flaska vin blir nästan en krona dyra och en flaska sprit knappt två efter skattehöjningen. Bild: IBL

Reparation av kylen blir del av RUT

RUT-avdraget utvidgas och innebär att det från och med i år går att dra av för både reparation och underhåll av vitvaror (exempelvis tvättmaskin, kyl, frys och spis) – så länge tjänsterna utförs i hemmet.

Falska polisbilar förbjuds

Tidigare har det varit fritt fram att köra runt i bilar som ser ut som polisbilar, men från och med 2017 är detta inte längre tillåtet. Polismyndighetens och Säkerhetspolisens vapen samt ordet polis får numera bara användas på riktiga polisfordon. Allt för att allmänheten ska kunna lita på att polisbilar körs av riktiga poliser.

Gilla Cafe.se på Facebook
Skyddet för polisbilar stärks och det är inte längre tillåtet för någon annan än polisen att köra bilar som ser ut som polisbilar. Foto: IBL

Skyddet för polisbilar stärks och det är inte längre tillåtet för någon annan än polisen att köra bilar som ser ut som polisbilar. Bild: IBL

Bättre konsumentskydd på bolånemarknaden

Sju dagars betänketid och bättre insyn i hur räntan bestäms när du tecknar bolån. De nya reglerna ska stärka konsumentskyddet för konsumenterna på bolånemarknaden. Alla som lämnar eller förmedlar bostadskrediter ska också ha tillstånd. Även reglerna för rådgivning skärps.

Arbetsgivarna måste jobba hårdare mot diskriminering

Både arbetsgivare och utbildningsanordnare ska arbeta mer systematiskt mot diskriminering. Enligt reglerna ska arbetet även dokumenteras. Arbetsgivare måste varje år också genomföra en kartläggning av kvinnors och mäns löner och samt andra anställningsvillkor.

Foto: IBL

Foto: IBL

Gratis tandvård längre

Den avgiftsfria tandvården för unga förlängs några år, i flera steg, för dem födda 1996 och senare.

Gratis preventivmedel för unga

Preventivmedel som omfattas av läkemedelsförmånen blir avgiftsfria för alla under 21 år.

Användningen av plastkassar ska minska

Alla som tillhandahåller platskassar måste från och med i år lämna information om miljöpåverkan och fördelarna med minskad förbrukning. Syftet är att helt enkelt minska antalet plastpåsar som konsumeras. Den som tillverkar eller importerar kassar måste också lämna uppgifter om hur många som tillhandahålls på den svenska marknaden.

Efter årsskiftet höjs skatten på biobiljetter från 6 procent till 25 procent. Foto: IBL

Dyrare biobesök

Vid årsskiftet upphörde det filmavtal som gällt de senaste 50 åren. Detta innebär att momsen på biobesök höjs från 6 procent till 25 procent. Kulturdepartementet räknar med att skattehöjningen ska ge runt 250 miljoner extra i stadskassan.

Billigare att reparera

Samtidigt som momsen på bio höjs sänks momsen på reparationer av cyklar, kläder, skor, lädervaror och hushållslinne från 25 till 12 procent.

Billigare/gratis sjukvård för äldre och barn

Vissa avgifter tas bort inom hälso- och sjukvården, för de yngsta och de äldsta. För alla över 85 år blir besök i primärvården, som på vårdcentralen, avgiftsfria.

Dessa är bara några av de nya lagarna. Här har regeringskansliet sammanställt en skrift om de viktigaste förändringarna.

Nu när du har läst några viktiga saker som är bra att veta om tycker vi att du ska roa dig med att kolla på den här fina reklamfilmen. Den kommer få dig att må bättre.

Annons

Dela (77)
Tweeta

Annons


Laddar