Nya thrillern Unsane passar kusligt bra in i #metoo-eran

The Crown-stjärnan Claire Foy spelar huvudrollen i nya filmen Unsane – en film som visar upp ett samhälle som inte tar kvinnors rädslor på allvar.

Malin Ny  |  Publicerad 2018-04-13 10:06  |  Lästid: < 1 minuter

Regissören Steven Soderbergh, mannen bakom filmer som Erin Brockovich, Sex, Lies and Videotape och The Girlfriend Experience, är känd för att ha komplexa och intressanta kvinnoporträtt i sina filmer. Och nya skräckfilmen/thrillern Unsane, för övrigt helt inspelad via en iPhone, är inte ett undantag.

I filmen möter vi Sawyer Valentini, spelad av The Crown-stjärnan Claire Foy, som har blivit tvungen att flytta och starta ett nytt liv efter att en man, David, har stalkat och trakasserat henne under en längre period. Hon kämpar med rädsla och ångest efter traumat och blir en dag intagen på ett mentalsjukhus mot sin vilja. Samtidigt ser hon sin stalker överallt och börjar tvivla på sig själv och om det är hon som verkligen är på väg att bli galen.

Det övergripande temat i filmen – samhället som inte tar kvinnors rädslor och trauman på allvar förrän det är för sent – spelades in flera månader innan anklagelserna mot Harvey Weinstein kom fram och #metoo-rörelsen drog igång, men det är inte utan att handlingen för tankarna till en av vår tids största och viktigaste rörelser.

Filmen visades på Berlins filmfestival men det är ännu inte klart om filmen kommer att visas i Sverige.

Källa: Mashable Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 12:58