1. Tänd grillen

Numera finns det en massa olika metoder och hjälpmedel för grilltändning som säkert är bra, även om jag föredrar den klassiska skorstenständaren: det går snabbt, glöden blir jämn och fin och till skillnad från nån elmanick går en skorstenständare aldrig sönder. Hur du än tänder din grill finns det dock två grundregler:
1. Använd inte tändvätska. Det är en omodern kvarleva från 70-talet som får maten att smaka finkel och ögonbryn att krullas, lite den kulinariska motsvarigheten till att röka i sängen.
2. Gör inte en för stor grej av det. Du har tänt en grill, inte genomfört en hemlig operation mot en av Putins flygbaser.
2. Kontrollera värmen

Det går inte bara slänga på en köttbit på gallret och hoppas att det blir fantastiskt. Vill du bli en bra grillare måste du kunna kontrollera värmen och för att göra det finns det en massa olika tricks. Du kan till exempel justera avståndet från glöden, hur mycket kol du använder och hur mycket syre du tillför – en riktigt bra fläkt av typen solfjäder är kanske det mest underskattade grillverktyget av dem alla.
Det bästa tipset är dock att tänka snabbt och fritt. Har du till exempel fegat med värmen och riskerar att få en grå och tråkig biff: ta snabbt bort gallret och lägg direkt på kolen. Droppar det så mycket fett på glöden att din bakgård ser ut som grillscenen i ”Plötsligt i Vinslöv?” Skrapa undan kolen i ena halvan av grillen och låt den gå färdigt på indirekt värme.
3. Var inte tråkig

Även om det alltid är trevligt att laga mat utomhus och man får en cool grillgaffel att klicka i luften med så är ju smaken den verkliga orsaken till att man älskar grillat. Därför gäller det att inte slarva bort den genom att grilla fettfritt eller, gud förbjude, använda en elgrill. Det är nämligen fettet som droppar ner på glöden och puffar till i ett delikat litet rökmoln som smaksätter maten, så grillar du exempelvis grönsaker kanske du måste hjälpa till med lite olivolja, okej?
Att bara använda färdigmarinerat kött och köpta grillsåser är också lite som att lyssna på AI-genererad hissmusik. Tråkigt! Nej, grillning ska va kul så var inte rädd att experimentera, både med smaksättning och vad du slänger på grillen. Sega men smakrika köttdetaljer kan till exempel skivas tunt och grillas snabbt och grönsaker är inte bara för nördar. Det här är en enkel favorit inspirerad av min favoritizakaya i Tokyo: Rör samman soja, mirin, miso, chilipulver och smält smör till en sås. Dela och grilla en avokado tills den fått fin färg. Toppa med lite sås och finstrimlad nori.
Urgott!