OS okända hjälte: roboten som mixar en drink på 90 sekunder

Bild på robotbartendern

Den må vara en snabb drinkmixare men älskar den kundservice?

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-02-03 18:19  |  Lästid: 2 minuter

De journalister som är på plats under OS och vill varva ner med en Tom Collins kommer mötas av en udda bartender i olympiadens mediacenter. Spelens organisatörer har nämligen utrustat området med en robotbartender som enligt South China Post kan mixa och servera en drink på 90 sekunder.

Gästerna ska kunna välja bland ett hyfsat brett utbud av drinkar, även alkoholfria, genom att scanna en kod med deras telefoner. Robotbartendern som är belägen i en rund bar väljer sedan rätt sprit till rätt drink från alla flaskor som hänger ovanför baren.

I videon nedan syns hur den verkar klara av allt i mixningsväg, från val av sprit till upphällning. Den sista artistiska delen, alltså att dekorera drinken med en apelsinbit, får däremot skötas av en mänsklig medhjälpare.

Bartenderroboten är bara ett i leden av alla åtgärder som vidtagits för att minimera mänskliga kontakter och därmed smittspridningen under spelen.

Atleter, media och personal kommer alla befinna sig i en stängd bubbla utan kontakt med den yttre världen och de kommer få vänja sig med att betjänas av maskiner.

Kafferobot.

Förutom robotbartendern lagas och serveras maten i matsalarna av robotar, golvet moppas av robotar och kaffet bryggs av... du gissade rätt: robotar.

De verkar alltså vara kompetenta medhjälpare men kan de på en arbetsintervju ärligt säga att de ”älskar kundservice”?

Skulle inte tro det.

Kockrobot som lagar sin specialitet – Clay Pot Rice.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-03 18:22