Paris blir första huvudstaden i Europa att förbjuda elsparkcyklar

Elsparkcyklar liggandes på trottoaren i Paris.

I våras röstade Parisborna om att stoppa uthyrning av elsparkcyklar och hela 9 av 10 var positiva. Nu är det tack och adjö till elsparkcyklar som Voi och Tier i den franska huvudstaden.

Karin Wimark | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-09-04 13:10  |  Lästid: 2 minuter

Sedan augusti övergick till september har 15 000 el-scootrar försvunnit från Paris gator från uthyrningsföretag som Lime, Tier och Dott. Fredagen den 1 september började nämligen förbudet mot uthyrning av elsparkcyklar att gälla i Paris – den första huvudstaden i Europa att slopa de kontroversiella fordonen.

Medan många uppskattade det smidiga sättet att ta sig runt i Paris, var andra rejält trötta på att behöva sicksacka mellan kringslängda elsparkcyklar på trottoarer och på gator. Mängden olyckor har spätt på frustrationen och dödsolyckan 2021 fick staden att hota med förbud. I april 2023 hölls en folkomröstning där nästan 90 procent av medborgarna som röstade var emot uthyrning av batteridrivna elsparkcyklar.

Parkerade elsparkcyklar på gata i Paris.
Många i Paris var trötta på elsparkcyklarna som slarvigt parkerades på gator och trottoarer. I april 2023 arrangerades en folkomröstning om att förbjuda dem för gott. Foto: Unsplash

Paris var en av de allra första städerna i världen med att introducera elsparkcyklar till uthyrning 2018. Men de senaste fem åren har som sagt inte varit friktionsfria. Precis som i många andra städer har flertalet åtgärder vidtagits genom åren. Begränsade maxhastigheter, antalet operatörer, böter för att åka på trottoarer, i parker och att åka två tillsammans var bara några av reglerna som infördes, något som inte räckte för att tillfredsställa de missnöjda Parisborna.

Solnedgång och trottoar med människor i Paris.
Nu är gatorna rensade från elsparkcyklar från uthyrningsföretag i Paris. Men privata elsparkcyklar är fortfarande lagligt. Foto: Unsplash

Sedan fredagen 1 september är alltså elsparkcyklar från uthyrningsföretagen borttagna från gatorna i Paris. De 15 000 elsparkcyklarna har nu flyttats till städer som London, Köpenhamn och Tel Aviv. Det är fortfarande lagligt att använda sin egen privata elsparkcykel i staden.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 1 day sen