Skip to content
Denna sida är ett samarbete med Carlshamn

Så gör du veganska södernbiscuits

Partner

Att resa till de amerikanska sydstaterna utan att äta biscuits är som att besöka Louvren och blunda sig förbi Mona Lisa. Så gör du egna biscuits hemma som för tankarna rakt in i den amerikanska södern!

Biscuits är som små ätbara turistmål och levande bitar smulig kulturhistoria som fortfarande vittnar om den tid då södern var ogästvänligt och svårtillgänglig och bröd fick bakas snabbt och enkelt, med tillgängliga ingredienser. Rent krasst skulle man kunna säga att de smakar lite om våra scones: smöriga, mjälla och sönderfallande. Man kan äta dem med sylt, ost och ägg eller täckta med en tjock, gräddig gravy alternativt som Elvis brukade göra: med bacon och en snabb så kallad ”red eye gravy” på stekflottet från fläsket och en skvätt av morgonkaffet som man ju ändå står och håller i

Riktigt höga, vackra biscuits som riktigt smälter i munnen är en fråga om stolthet och det finns därför en massa husmorstricks om hur man uppnår detta. För det första får det inte vara för mycket protein i mjölet, då bildas gluten, som är bra när man bakar jäst bröd eller pizza men en dödlig fiende till den mjälla biscuiten. Av samma anledning är det viktigt att bearbeta degen så lite som möjligt, den ska precis gå samman och knappt det. Att använda iskallt matfett och till och med nerkylda verktyg ger ett högre, frasigare resultat, precis som att bara pressa rakt ner och upp när man tar ut sina biscuits, utan vrida till glaset som är så lätt att göra. 

Recept: Veganska södernbiscuits

4 biscuits

5 dl vetemjöl

1 krm bikarbonat

1 msk bakpulver

1 tsk salt

100 g iskallt Carlshamns bakning 

2 ½ dl mandelmjölk

1 msk färskpressad citronjuice

Värm ugnen till 225 grader. Blanda de torra ingredienserna. Skär det kalla matfettet i tärningar och blanda med mjölet tills det liknar en slarvig smuldeg. Bäst biscuits får man dock med en matberedare, eftersom det är mindre risk att matfettet smälter – pulsa då bara ett par gånger så att smöret precis blandas in. Tillsätt mandelmjölk och citronjuice och rör snabbt runt. Lägg upp den kladdiga degen på ett mjölat bord och platta försiktigt ut den med mjölade händer. Kavla inte. Vik degen på mitten, platta till med fingrarna och återupprepa detta cirka fyra gånger. Platta ut degen en sista gång till cirka 3–4 cm tjocklek. Använd något runt till att pressa ut fyra biscuits – motstå frestelsen att kladda ihop resterna till en sista biscuit. Den blir aldrig god. Baka mitt i ugnen 10–12 minuter, tills bröden är vackert gyllene.

Vill du få fler tips på grymt goda recept? Besök carlshamnmejeri.se!

Text: Jonas Cramby

LÄS ÄVEN: Så grillar du exakt som i en gränd i Tokyo

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.