År 1985 fick designen Komin Yamada i uppdrag att ta fram en japansk kockkniv. Resultatet blev kockkniven Global G-2, en kniv i enkelstål som med sin unika design och extremt vassa egg snabbt tog sig ut bland världens restaurangkök, och amatörkockarna var inte sena att följa efter. Knivens framgångsrika design håller än idag, och du känner lätt igen globalknivens karaktäristiska prickiga handtag.
Men trodde du att prickarna bara är en snygg designdetalj? De fyller faktiskt två olika funktioner; dels värmer de metallen i skaftet och dels fungerar de som halkskydd. Denna funktionella design menade Yamada skulle få Globalkniven att skilja sig från konkurrenterna.

– Flera andra företag funderade också på att producera en helt rostfri kniv, eller höll redan på att ta fram en. För att särskilja oss från dem behövde vi komma på något annorlunda. Resultatet blev designen med prickarna, berättar Yamada.
Globalknivens funktionalitet är inte bara unik när det kommer till prickarna, utan kniven är även välbalanserad mellan handtaget och bladet för att kniven ska ligga perfekt i handen. Inspirationen sägs komma från den japanska guldfisken, vilket har att göra med hur fisken rör och navigerar sig på. Den släta kroppen och breda svansen rör sig graciöst och lätt i vattnet, precis som kniven på skärbrädan.

– Den här kniven är tydligt baserad på formen av en fisk. Den ena delen är huvudet och den andra är stjärten, säger han.
Konsten att balansera asymmetriska oregelbundenheter härstammar från gammal Zen-estetik, och är enligt Yamada väsentligt för att kunna tillverka knivar som är unika i sitt slag. Globalknivens totala balans mellan knivens blad och handtag visar tydligt upp denna konst. Dess perfekta balans i handen är en av de främsta faktorerna till att Globalkniven är så speciell.
