Skip to content
Denna sida är ett samarbete med Lavazza

Kaffeskolan del 1: 9 saker en kaffeperson bör veta

Partner

Emil Åreng är en av Sveriges bästa bartenders. Men när han närmar sig en espressomaskin har han egentligen aldrig riktigt förstått vad han har hållit på med. Café skickade honom på kaffeskola hos Lavazza med deras kaffespecialist Ida Strid för att under några timmar lära sig allt om espresso. Lektion ett: själva kaffet.

Kaffe är en central del i Emil Årengs liv. Privat och på jobbet. Från barndomens kaffe på bit i Norrland till succédrinken ”Gin och tonic infuserad med en Espresso Martini serverad som en Tom Collins”. Men lika nördig och kunnig som Emil Åreng är om sprit, lika svag är han på kaffe. Kan liksom lite om allt.

Det är med spänning och pirr i kroppen som han kliver in i Lavazzas kaffedoftande Training Center. Här ska han bli en mer komplett kaffemaster. Han får fin hjälp av Ida Strid, kaffespecialist och en sann nörd.

Café bad Emil Åreng att i nio punkter sammanfatta lektion ett av kaffeskolan. Och visst har han blivit smartare. Från oss får han MVG – döm själv hans lärdomar om kaffe nedan.

1. Kaffebönan kommer från kaffeträdet, som vanligtvis växer i Afrika, Central- och Sydamerika samt Asien. Egentligen är kaffebönan ett frö men kallas för böna. Enligt en etiopisk sägen upptäcktes kaffeträdet när en herde såg att hans får åt röda bär från ett lågt växande träd. En kort stund senare fick fåren en oerhörd energi och sågs dansa runt som aldrig förr.

2. Vanligaste bönan heter Arabica och är tillsammans med Robusta de två huvudtyperna av kaffebönor. Arabica kommer från Etiopien och det är en böna som trivs bäst på höjder mellan 1 200 till 2 200 meter. Robusta är en mer tålig böna än Arabica och klarar sig på lägre höjd och i högre temperaturer.

3. Bönorna plockas och skeppas till Lavazzas rosterier där de rostas. I rostningen ändrar bönan färg, sjunker i vikt, får större volym och lägre vattenhalt samt det viktigaste: en mycket större arom. Bönorna förpackas i påsar och skeppas till kaffedrickare i hela världen.

4. Viktig sak med bönor är att inte byta behållare. Låt dem vara kvar i originalförpackning. Använd klämma så inget syre tränger in. Ritualen att fylla upp kaffekokaren med malda bönor dagen innan och vatten för att på morgonen trycka igång direkt är en ritual som bör upphöra eftersom smaker och nyanser riskerar att försvinna, enligt Ida Strid.

5. Mät hellre upp kaffet med våg istället för kaffemått. Och här är formeln du ska använda: 6 gram kaffe per 1 deciliter vatten.

6. En riktig kaffeexpert koppar sitt kaffe, en slags avsmakning för att verkligen känna skillnad på olika ursprung och kaffearter. I det här fallet skillnaden på Arabica- och Robustabönan. Det gör vi. Och jag känner mig lite smartare.

7. Smak: Arabica är som ett vitt vin, fruktigare och sötare och ganska mild överlag. Robusta är mer som ett rött vin, tyngre och påminner ganska mycket om urskog med gran och tall.

8. Finland dricker mest kaffe i hela världen – hela 12 kg per person och år.  Sverige ligger på sjätte plats med 8,2 kg per person och år.

9. Kaffebönorna är fullproppade med antioxidanter, till och med mer än i blåbär. Även demens kan förebyggas med hjälp av kaffe, enligt forskning som redovisades i tidskriften Journal of Alzheimer’s disease.

Text: Redaktionen.

Foto: David Thunander.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.