Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Lavazza

6 steg till den perfekta italienska kaffeupplevelsen

Redaktionen

Det finns inga genvägar till det perfekta kaffet. Café och Lavazza lär dig hemligheten bakom en äkta italiensk kaffeupplevelse – och ger dig möjligheten att vinna en espressomaskin och kaffekvarn från Smeg.

Med drygt 130 års erfarenhet av kafferostning vet italienska Lavazza ett och annat om kaffe, och i synnerhet espresso. Kafferosteriets grundare, Luigi Lavazza, var först med att blanda bönor av olika ursprung, vilket präglar företagets kultur och hantverk än idag. Med det italienska arvet och kvalitetstänket som grund, utvecklar Lavazza ständigt nya blandningar och smakkombinationer i olika malningsgrader för att passa alla sätt att dricka kaffe. Lavazza är idag världens tredje största kaffevarumärke och ses som en symbol för den italienska kaffeupplevelsen. För Café avslöjar det anrika kafferosteriet hemligheten bakom en äkta italiensk espresso.

1. Välj rätt böna

Det första steget är att välja rätt bönor. Ursprungsland, jordmån, bönart och rostning påverkar alla bönornas smak. Den vanligaste bönan heter Arabica som tillsammans med Robusta är huvudtyperna av kaffebönor. Lavazza blandar olika kaffebönor för att balansera upp de naturliga smaknoterna i bönorna gentemot varandra. På så sätt får man fram ett kaffe som matchar olika smakpreferenser. 

2. Blanda rätt

Lavazzas bönblandning består antingen av Arabicabönor, som plockar fram syrligheten, eller en blandning av Arabica och Robusta, som plockar fram tyngre toner som exempelvis choklad. Arabica är som ett vitt vin – fruktigare och sötare och ganska mild. Robusta har mer likheter med ett rött vin – det är tyngre och påminner en del om urskog med gran och tall. Det är sällan man ser hundraprocentiga Robusta-blandningar eftersom det kan bli för grovt i smaken, det vanligaste är att man blandar det med Arabica. Nu för tiden finns det dock Robusta av väldigt bra kvalité. Robusta rekommenderas om du gillar att kaffet är mustigt, kryddigt och intensivt.

3. Mal på

Bönorna bör malas i en kvarn strax innan bryggning. Storleken ska vara finmalet, ungefär som ett saltkorn för en espresso. För bryggkaffe ska det vara grövre, som storleken på ett sockerkorn. Är bönan finmald lockar den fram mer beska smaker medan grovmalda bönor har en tendens att göra kaffet mer syrligt. Tänk på att inte byta behållare för dina bönor. Låt dem vara kvar i originalförpackningen och använda klämma så att inget syre tränger in.

4. Hitta vikten

Använd 17–20 gram kaffe för en dubbel espresso. Lägg ett jämt tryck på cirka 15 kg när kaffet läggs i espressohandtaget, så kallat tampning, så att du får till en slät och bra puck. Hur kompakt kaffet tampas påverkar sedan hur snabbt vattnet rinner genom kaffet.

5. Ge det tid

En enkel espresso är 25 ml, en dubbel är 50 ml. Båda ska ta 25-30 sekunder att brygga. När kaffet bryggs kommer det först att vara mörkt chokladfärgat för att sedan successivt bli ljusare och ljusare. I de olika nyanserna sitter de tre smaker som återfinns i varje espresso: beska, sötma och syra.

6. Avsluta på topp

Creman på toppen av espresson skapas av koldioxiden i kaffet och består av aromatiska oljor, fetter och proteiner. Bryggtid och temperatur (någonstans kring 90–92 grader) påverkar kvaliteten, men framför allt handlar det om hur färska och nymalda dina bönor är. Målbilden är en gyllene, hasselnötsfärgad crema, men kom ihåg att smaken alltid är det viktigaste.

Bönorna som gör skillnaden

Lavazza Espresso Barista Gran Crema

För de som vill uppleva italienskt espressohantverk på hemmaplan. En kraftig och smakrik blandning av Arabica- och Robustabönor från Sydostasien, Afrika och Central-Sydamerika, med toner av blommor och torkad frukt. Tack vare robustan får espresson en tjock och intensiv crema, precis som namnet avslöjar.

Lavazza ¡Tierra! For Planet

Ett urval av exklusiva och hållbart odlade Arabicabönor från ekologiskt certifierade gårdar i Afrika, Syd- och Centralamerika. I dessa områden är Lavazzastiftelsen närvarande och utbildar kaffeproducenter i odlingstekniker för att hantera miljöförändringar. Ett milt kaffe med smak av blommor och tropisk frukt.

Lavazza Qualità Oro

En unik blandning av Arabicabönor från sex ursprungsområden i Syd- och Centralamerika och Afrika, som resulterar i ett lent och aromatiskt kaffe med fruktiga och blommiga toner. En perfekt symfoni av smaker. Receptet har gått i arv i generationer, där smak, kvalitet och hantverk alltid har stått i fokus.

Läs mer om bönorna här.

Tävla och vinn!

Vill du ta din hemmaespresso till nästa nivå och samtidigt vässa dina kaffekunskaper? Delta i Lavazzas tävling Bean Up & Win och ta chansen att vinna en kaffekvarn från Smeg – varje vecka. Huvudvinsten – Smegs nylanserade espressomaskin med integrerad kvarn – står också på spel.

Läs mer och tävla här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.