Det finns många anledningar att byta ut smöret mot ett växtbaserat matfett ibland. Kanske vill man minska klimatavtrycket, dra ner på det mättade fettet eller bara spara lite pengar. Eleplant säger sig göra allt detta – men utan att kompromissa med den goda smörsmaken.
Kan det verkligen stämma? För att ta reda på det bestämde jag mig för att utsätta Eleplant för det ultimata testet: att göra en bearnaisesås på den.
För att få till en anständig bearnaise behöver nämligen flera saker stämma. Det är för det första ganska enkelt att misslyckas med en bea, vilket alla som spräckt en precis innan gästerna kommer vet. För att få till en lagom krämig, varken för tunn eller stabbig sås måste kemin helt enkelt fungera. Äggulorna måste vara tillräckligt varma för att binda matfettet men inte så varma att de koagulerar och blir till äggröra. Det smälta fettet får inte heller tillsättas för fort, det måste vara lagom varmt och, framför allt, så måste konsistens och fettsammansättning vara rätt för att det inte ska skära sig.
Med smak av smör – utan smör
Sedan är det ju smaken. Orsaken till att bearnaisesås har blivit svenskarna absoluta favoritsås är ju att det är den ultimata farkosten för smör. Ingen annan sås lyckas pressa in lika mycket smör utan att smaka som att ta ett bett ur ett block fett. En bra bea handlar helt enkelt om den perfekta balansen av syra, salt och smör – så skulle verkligen ett växtbaserat matfett klara av allt detta?
Jag testade genom att helt enkelt använda mitt vanliga bearnaisesåsrecept – men i stället för det traditionella smöret använde jag lika mycket Eleplant. Jag gjorde inga andra förändringar, bara bytte rakt av. Redan vid första försö ket visade det sig att det i alla fall fungerade rent kemiskt, såsen gick ihop som den skulle och blev krämig och fin. Och inte bara det, när jag hällde den över lite grillad sparris smakade den som en… bearnaisesås! Helt sjukt egentligen. Prova själva.
Eleplants bearnaisesås

Ingredienser för 4 personer
- 1 schalottenlök, finhackad
3 msk rödvinsvinäger, alt dragonvinäger
2 msk vatten
250 g Eleplant
2 äggulor
1 knippe persilja, finhackad
1 knippe dragon, finhackad
ev. citronsaft
salt och svartpeppar
Så gör du:
1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg löken i en kastrull, häll på vinäger, vatten och koka upp. Låt puttra tills ungefär hälften återstår och låt sedan svalna något. Du kan sila av lökbitarna om du vill, men jag gillar att ha dem kvar.
2. I en annan kastrull smälter du din Eleplant. Har du en termometer: försök se till att det smälta matfet tet håller sig runt 55 grader varmt. Vispa ner äggulorna i kastrullen med vinägern. Man behöver inte använda vattenbad, men håll vär men låg, äggblandningen ska vara ungefär 65 grader innan du börjar vispa ner matfettet. Blir det för varmt skär det sig.

3. Vispa ner smöret droppvis under kraftig vispning, du kan använda en ballong eller elvisp. Tillsätt lite i taget så att inte såsen skär sig. Låt kastrullen stå på låg värme under vispning.

4. När all Eleplant är i och bean (förhoppningsvis) tjocknat smakardu av med salt, svartpeppar och eventuellt en skvätt citron. Blanda i finhackad persilja och dragon och låt stå på ett varmt ställe alternativt i ett vattenbad, till servering. Hinner den tjockna och svalna kan du vispa i en skvätt varmt vatten, precis innan det är dags att äta.

Om Eleplant
Eleplant är en helt växtbaserad produkt med samma smak och egenskaper som smör – perfekt för smörgåsen, matlagning och bakning.
Eleplant – Som smör på alla sätt. Utom ett.