Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med LG SIGNATURE

Vinproffset: Så lagrar du dina viner hemma på bästa sätt

Redaktionen

Maya Samuelsson är en av Sveriges främsta sommelierer och nu aktuell som ambassadör för den hyllade vinkylen LG SIGNATURE Wine Cellar. För Café förklarar hon hur man bäst tar hand om sina viner.

Med pallplats i Sommelier-SM tre år i rad och titeln som ”Årets kvinnliga sommelier” på ansedda Lily Bollinger Awards är Maya Samuelsson tveklöst en av Sveriges främsta vinkännare. Till vardags jobbar hon som vinexpert i Nyhetsmorgon på TV4 och som marknadsansvarig i familjeföretaget Vinkällan, där hon även utbildar blivande sommelierer.

Nu är hon ansiktet utåt för LG:s premiumserie LG SIGNATURE och deras exklusiva vinkyl LG SIGNATURE Wine Cellar, en designmässig fullträff med tre olika temperaturzoner och plats för 65 vinflaskor.

– Vin är en av livets njutningar. Dock är kunskapen idag relativt låg. Med mer kunskap kan vi höja den njutningen och att kunna få vara med och bidra till en ökad kännedom är en av de roligaste delarna med mitt jobb. Vi kan både lära oss mer om vinet, såsom om druvorna, distrikten och klimatet, men vi kan även välja att fokusera på hur vi som konsument kan påverka vinet när det väl är köpt. Där kommer vinkylen in i bilden. Vissa viner kan vi lagra och det ger oss en helt annan upplevelse. Mogna viner är exempelvis förträffliga till mat och idag är det svårt att få tag på dem, om vi inte lagrar de hemma själva. Och för att kunna lagra viner hemma är det viktigt att vi uppfyller vissa kriterier, säger Maya Samuelsson.

Vad ska man tänka på om man vill lagra vin hemma?

– Det är tre saker du bör uppfylla om du vill lagra viner längre. Det ska vara mörkt. Vin är väldigt känsligt mot ljus, speciellt solljus, och kan ta stor skada av detta. Det andra är att det är viktigt att ha en jämn temperatur. Inte bara över dagen utan även över hela året ska temperaturerna helst inte variera mer än 5 grader. Om det finns möjlighet är den optimala lagringstemperaturen runt 12-14 grader. Sedan ska vinet ligga stilla, mycket vibrationer skadar vinerna.

Vad är det bästa med LG SIGNATURE Wine Cellar?

– Det bästa med kylen är att den tar hänsyn till alla de tre egenskaper jag nämnde ovan. Glasdörren har ett UV-glas som skyddar mot solljus och lamporna i kylen tänds endast när du vill titta in på dina viner eller öppnar dörren. Temperaturen är jämn och du kan välja mellan tre olika temperaturzoner så att det inte bara lagras bra utan också gör så att du kan dricka vinet vid optimal serveringstemperatur. Vinkylen har också en speciellt anpassad linjär kompressor som minimerar vibrationerna och vinerna ligger så gott som stilla.

Vinkylens svarta spegeldörrar blockerar värme och UV-strålning som kan skada vinerna.

Varför är det bra med en vinkyl med tre olika temperaturzoner?

– Olika typer av viner ska serveras vid olika temperaturer. Det här kan låta både väldigt nördigt och kanske oviktigt men det kan leda till helt olika vinupplevelser. Exempelvis dricker vi gärna röda viner alldeles för varmt. De serveras ofta i rumstemperatur och då framhävs alkoholen och frukten kan bli för påtaglig och klumpig. Istället ska kraftiga rödviner serveras vid 16-18 grader och lättare juicigare rödviner vid 14-16 grader. Den lägre temperaturen gör upplevelsen av vinerna friskare och mer eleganta. Tror du mig inte? Testa detta hemma och känn vilken enorm skillnad det kan göra!

Vilket är ditt bästa tips för förvaring av viner?

– För att kunna lagra viner krävs inte bara en korrekt förvaring utan även ett vin med lagringskapacitet. Vissa egenskaper i viner såsom strävhet, mycket frukt och alkohol gör att de tål att lagras. Syra och kolsyra är andra egenskap som också gör viner lagringsdugliga. Champagne ett utmärkt exempel på detta. En mogen champagne är, enligt mig, en av de allra bästa vinupplevelserna. Ett tips är därför att köpa ett gäng standardchampagner och lagra. Öppna en flaska i taget: efter tre, fem respektive tio år och upplev skillnaden!

Läs mer om LG SIGNATURE Wine Cellar här!

Lagra eller spara? Maya förklarar skillnaden!
Vad är egentligen skillnaden mellan att lagra och att spara? Jo! Att lagra är när det finns en tanke bakom att lägga undan ditt vin, du vill alltså att det ska hända något med vinet och förhoppningsvis kommer det även att bli bättre efter att du lagrat det. Men vin är hållbart och även de viner som inte behöver lagras kan sparas. Termen spara använder vi alltså när vi vill behålla ett vin i kanske ett-två år utan att det blir dåligt eller någon baktanke på att det egentligen ska hända så mycket med vinet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.