Hoppa till innehåll

Polisen vet kanske snart ditt DNA

Är du född i Sverige efter 1975? Grattis! Då har staten ditt DNA i form av blodprov i en databank för forskning på sjukdomar. Den kallas PKU-biobanken.

dna

Nej. Du behöver inte vara orolig för att staten ska kunna spåra din minsta rörelse, misstänkliggöra dig för att du tappat ett hårstrå på en brottsplats eller att en ny, rasistisk polisstat ska kunna förfölja dig för din etnicitet. Du behöver heller inte oroa dig för att försäkringsbolag i en värld där den allmänna välfärden blir allt svagare ska kunna höja din försäkringspremie jättemycket för att du har en ärftlig sjukdom. Polisen, såväl som privata intressen, är nämligen förbjudna att lägga sina nyfikna tassar på registret.

Än så länge.

För nu håller regeringen på att utreda om det ändå inte ska vara möjligt att komma åt ditt DNA för just polisen och försäkringsbolagen. Trots att du (okej, dina föräldrar), eller för den delen dina barn aldrig gått med på något sådant. Läkarna lovade ju att det bara skulle vara för forskning. Att ens utreda frågan är alltså att utreda om man kan bryta förtroendet vi gett staten. Det är en mycket, mycket dum idé.

Det skulle nämligen kunna gör att jag, du och alla andra blir tveksamma till att lita på statens förmåga att ta hand om vår DNA på det sätt som de lovat. Kanske skulle de följa instruktionerna för att förstöra sitt inlämnade blodprov nedan. Det vore i så fall ett bakslag för de människor som kan få hjälp av all den bra forskning som just nu pågår på våra donationer.

Så för den goda sakens skull kan man ju hoppas att regeringen lägger ner den här utredningen innan de ens påbörjat den. Det vore nog bäst så.

SÅ GÅR DU UR PKU-registret (från Wikipedia)

Den enskilde kan begära att få sitt blodprov förstört eller anonymiserat (PKU-laboratoriet bestämmer vilket det blir). Detta görs skriftligen på en så kallad Nej-talong som finns på Biobanksverige.se [1] eller i brev som skall innehålla följande:

  • Eget namn och personnummer
  • Moderns namn och personnummer
  • Sjukhus man är född på och födelsedatum
  • Adress man vill ha bekräftelsebrevet skickat till.
  • Underskrift

Brevet skickas till: Stockholms Regionala Biobankscentrum, Box 4151, 141 04 Huddinge.

Själva kassationen tar cirka 2 månader och provet kommer inte att användas från och med den dag talongen mottagits av PKU-laboratoriet. Väljer man att ta bort sitt prov ur biobanken så är det definitivt och går inte att ångra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.