Pommes frites är en absolut vital del av snabbmatsupplevelsen, men inte alltid så uppmärksammad. Den ständiga sidekicken som aldrig någonsin får strålkastarljuset, utan alltid placeras bredvid sina mer uppskattade storasyskon hamburgarna. Eller märkliga kusiner i form av mjukglass.
Men vi saknar pommes fritesen när de inte är där. Vi stör oss när någonting med dem är annorlunda än vi är vana vid. Därför har vi på Café tagit oss an den viktiga uppgiften att rangordna de stora kedjornas gyllengula, friterade potatisstavar. Vilka är egentligen bäst och vilka är sämst?
I testet har vi jämfört nio olika kedjor som finns utspridda över landet. Frasses får vara med lite på nåder, trots att de saknar närvaro i någon av Sveriges tre största städer. Vi känner bara att vi inte orkar ignorera dem, eftersom norrlänningar av redaktionell erfarenhet lätt blir sura då.
Snabbmatskedjornas pommes frites rankade – från sämst till bäst
9. Burger King

Burger Kings pommes är omedelbart igenkännbara. De är tjockare än sina konkurrenter och har en tydligare friterad yta. Men de saknar helt den goda segheten som är minst lika viktig som krispet. Istället är de liksom lite pulvriga på insidan, vilket inte alls är lika gott. Känns snabbt gamla.
8. Max

De är alldeles för tunna och varken sega eller särskilt krispiga. Påfallande ofta är de dessutom inte heller varma, vilket inte är en enskild restaurangs problem utan har visat sig till och från på Maxrestauranger runtom i landet. Detta är ett viktigt meddelande till alla fastfood-kedjor där ute – ni måste sluta ställa fram pommes fritesen på brickorna långt innan resten av maten.
7. Sibylla

Sibylla får en del skit för att de fortfarande kör med fryspuckar, vilket kan vara en vattendelare och egentligen inget den här artikeln bör rikta något fokus mot. Deras pommes frites är ganska anonyma. Omöjligt att placera i ett blindtest eftersom de saknar identitet. Lite mindre krispiga än snittet, inte så sega. Ja de är räfflade och det är kul att de försöker göra något annorlunda, men det räddar inte en rätt trist smakupplevelse.
6. Frasses

Har en god krydda på sina pommes som förhöjer smakupplevelsen, men i övrigt känns de smakmässigt som en något krispigare variant av Max. Bleka och lite ointressanta.
5. McDonalds

McDonalds pommes är som motsatsen till Burger Kings – de har segheten men saknar krispet. Men de är salta och goda om de äts direkt, innan burgaren. Annars blir de dessvärre blixtsnabbt svala.
4. Brödernas

Stabila pommes som alltid ligger på samma nivå, var i landet man än äter dem. Brödernas verkar av mediarapporteringen att döma ha haft problem med expansionen på vissa sätt, men pommes fritesens kvalitet är det inget fel på någonstans i Sverige.
3. Jureskogs

Jureskog är ju en köttkille, men faktum är att även kedjans pommes frites håller riktigt god nivå. Restaurangerna känns tråkigt nog inte lika vanligt förekommande som de var för något år sedan, men har man vägarna förbi ett Jureskogs kan man vara rätt säker på att få goda pommes.
2. Bastard Burgers

Det är roligt att Bastard valt att köra på räfflade pommes och till skillnad från i fallet med Burger King är formexperimentet den här gången lyckat. Likheterna med Sibyllas räfflade pommes är enbart visuella, Bastards är smakmässigt överlägsna. Några andra fördelar med formen – dippsåsen passar bättre, ytan behåller krisp och så ser de ju förstås skojiga ut.
1. Mr York

En stark uppstickare på senare år som levererar riktigt prisvärd mat av finfin kvalitet. Det pratas en del i sociala medier om deras goda burgare, men pommes fritesen här är i toppklass när det kommer till kedjor på svensk mark. Krispiga, lagom sega och perfekt saltade. Håller dessutom temperaturen märkligt länge. Så här ska det se ut.
Läs även: