7 världsartister som bevisar vilken enormt stor stilikon Prince var

Prince bröt ny mark och influerade otaliga andra, inte bara musikaliskt utan även med hans säregna stil. Här är några av artisterna som lånade mest från Prince – från Mick Jagger till rapparen Young Thug.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-04-22 16:36  |  Lästid: 3 minuter

Prince Rogers Nelson var inte bara ett musikaliskt geni som gjorde fler hitlåtar och spelade fler instrument än vad året har dagar. Han var också en stilikon i ordets rätta bemärkelse, någon som trotsade alla givna regler och lagar om hur man ska se ut och bete sig. Prince brydde sig inte om vad någon tyckte om honom, och för det blev han älskad. Här är några stilfulla kändisar som såg Princes mod och blev inspirerade.

Andre 3000

Det är omöjligt att se Andre 3000 från Outkast utan att tänka på Prince. Den flamboyanta stilen, kaxiga leendet och de barnförbjudna texterna är alla utrivna sidor ur Princes egenskrivna rock’n’roll-bok.

Young Thug

Något av det mest revolutionerande Prince gjorde var att han vågade vara feminin i en maskulin funk-värld. Där andra sångare slog sig för bröstet och anspelade på gamla macho-poser gjorde Prince det förbjudna och vågade vara feminin och konstig. I dag är Young Thug en av världens hetaste och coolaste rappare, ofta iförd klänning. Utan Prince, ingen Young Thug.

frank-ocean-karl-lagerfeld-3

Frank Ocean

Frank Ocean har kanske inte stulit några av Princes stiltips, men att funklegenden har gjort intryck är uppenbart. Nyligen klev Frank Ocean ut ur skuggorna för första gången på länge för att hylla sin hjälte. I ett öppet brev på Twitter skrev Frank Ocean bland annat: ”He was a straight black man who played his first televised set in bikini bottoms and knee high heeled boots, epic. He made me feel more comfortable with how I identify sexually simply by his display of freedom from and irreverence for obviously archaic ideas like gender conformity”

Pharrell

Falsetten, den vågade klädstilen, kärleken till funkrocken. Pharrell är en av många stjärnor som står i skuld till ”the purple one” och har uttalat sin respekt vid många tillfällen.

Mick Jagger

Tillsammans med David Bowie och just Prince var Mick Jagger en av de första rockgudarna som vågade anspela på sin feminina sida. När Mick Jagger på 80-talet sprang omkring i fjädrar, glitter och tajta aerobics-kläder var det ingen tvekan om att han hämtade inspiration från Prince, som var förband till Rolling Stones 1981.

Miguel

Det knivskarpt skurna skägget, den utmanande klädstilen, den enorma rösten och de fruktansvärt snuskiga texterna. Att Miguels stora idol var Prince kommer nog inte som en överraskning för någon som har hört Miguels försök att tonsätta hur ett barn blir till.

Lenny Kravitz

Även om Lenny Kravitz på senare år inte gjort sig känd som någon stilikon, med ett par spruckna läderbyxor och världens största scarf som lågvattenmärken, var han ändå länge den hetaste rockstjärnan som gick i ett par skor. Den hypersexuella stil Prince gjorde sig känd för fick på 90-talet sin arvtagare i Lenny Kravitz.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-01 15:01