Puma relanserar löparsko från 80-talet med seriösa retrovibbar

PUMA:s RS-Computer ser nästan ut att höra hemma på Marty McFlys fötter, men har funnits på riktigt och var den första skon som gjordes med elektronisk hård- och mjukvara.

David Johansson  |  Publicerad 2018-12-11 09:25  |  Lästid: 2 minuter

Även om PUMA kanske inte har så mycket att säga till om mot den stora rivalen adidas har man likväl lämnat ett avtryck i sportskohistorien. RS-Computer var den modell som var först med att släppa en sko som hade inbyggd elektronisk hård- och mjukvara. 

Puma RS-Computer i sin originalutformning.
Puma RS-Computer i sin originalutformning.

Det var för 30 år sedan som skon RS-Computer först såg dagens ljus, och var för sin tid väldigt avancerad. Vissa talade om hur den revolutionerade löpträning — i praktiken läste datorn, som var fäst på hälen, av själva skon och kunde på det sättet tillhandahålla löparen med information om hur tidigare löprundor sett ut, jämföra det med framtida mål, ge tips och råd hur man skulle kunna löpa snabbare och mer effektiv. Så nästan identiska funktioner med många av dagens moderna löparappar. 
Skon har grova retrovibbar och känns handplockat från valfri 80-talsfilm, och för alla som hoppat på trenden med dad- och retrosneakers är detta sannerligen en prematur julklapp. 

puma rs helbild
puma rs sidohäl
puma rs ovan
puma rs dubbelhäl
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:45