Hoppa till innehåll

Redan sugen på julens godaste romdrink? Bra, för den tar två veckor att göra

Tom Cehlin Magnusson

Tiden väntar inte på någon, allra minst för den som är sugen på en Zacapa Signature Slow.

Förbeställd Pekinganka, vik hädan. Lagom till julsäsongen så lanserar romtillverkaren Zacapa tillsammans med restaurang Berns Asiatiska ett koncept som de kallar Slowtending – en god drink som tar väldigt lång tid att göra. Zacapa Signature Slow tar över två veckor att skaka, sila och förbereda. Varför, kanske du undrar. Målet är att på Berns Asiatiska skapa en oas fri från julstress.

Allt måste inte nödvändigtvis illustreras med hjälp av ett Seinfeld-klipp, men i fallet med pekingankan så blev det så här.

Drinken är ett samarbete mellan premiumromtillverkaren Zacapa från Guatemala och restaurangen Berns Asiatiska i Stockholm och är tänkt att bidra med lite lugn och ro i julstressen.

– Allt ska gå så fort idag, och det är något vi märker tydligt i vår bransch. Det är därför väldigt kul att göra motsatsen till det, att skapa en cocktail som tillåts ta tid, och som inte ska vara klar på någon minut. Vi hoppas att gästerna känner av det omfattande hantverket och tiden bakom Zacapa Signature Slow och att de tillåter sig själva att ta en paus från julstressen på gatorna, säger Simon Ramn Alenius på Berns Asiatiska.

Processen, då. Tre delar ingår: fermentering, tinktur och garnityr. Päron och honung utsätts för jästbakterier i rumstemperatur under en veckas tid. Tinkturen består av en process som pågår i 10-15 dagar, där två olika extrakt skapas, en baserad på kaffe och en på svartpeppar. Sedan läggs tunt skivade päron i en vakuumförpackad påse tillsammans med Zacapa.

Vid senare tillfälle öppnas påsen, den överblivna Zacapan hälls av och den sista vätskan från päronskivorna sugs ut. Därefter torkas dessa i ugn vilket ger i princip genomskinliga päronskivor. Resultatet serveras med is i ett flöjtglas. Vid serveringen eldas Palo Santo, de där pinnarna som ryker, som rökelse för att skapa en lugnande effekt.

Julens långsammaste drink finns tillgänglig att avnjuta på Berns Asiatiska från den 10 december till ett pris av 165 kr. För att säkerställa att man får en cocktail går det att förboka på zacapaslowtending.confetti.events/.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.