Hoppa till innehåll

Så gör du bästa fredagstacosen – på fiskpinnar

Robin Åberg.

Att ge sig på att förändra det svenskaste vi har, tacos på fredag, är våghalsigt. Att stoppa in Findus fiskpinnar i det mest mexikanska som finns är… genialt?

Den allmäna uppfattningen är att det finns två vägar att gå när helgen står för dörren och du ska sätta mat, det vill säga tacos, på bordet. Antingen kör du på klassisk svennetacos med isbergssallad, chunky salsa och guacamole style-dip serverat med Pripps Blå. Gott, snabbt och enkelt!

Eller så går du på den autentiska vägen. Spenderar hela veckan med att läsa Jonas Crambys heliga skrifter, köper svindyra burkar stekta bönor från Mexiko, odlar mustasch, skaffar förkläde i läder, köper Modelo (”Corona finns ju överallt!”) och blir allmänt odräglig – framför allt mot dina gäster som utlovades mat för två timmar sedan. Gott, komplicerat och tidskrävande.

Mina vänner, tillåt mig presentera den tredje vägen – semi-autentisk fish taco på fiskpinnar. Gott, snabbt och enkelt – precis som man vill ha det på en fredagskväll.

Innan eventuella paragrafridande pistoleros kallar mig gringo vill jag nämna att jag minsann testat göra fish taco från grunden, enligt taco-oraklet och Café-medarbetaren Jonas Crambys alla regler. Det var inte värt tiden en fredagskväll. Det här blir nästan precis lika bra.

Receptet nedan utgår däremot från receptet för Baja Fish Taco ur Crambys gedigna kokbok Tex-mex från grunden (som du kan köpa här). Skillnaden här är att hälften av grejerna är utbytta mot djupfrysta alternativ – gott, enkelt och billigare!

Så, i stället för att filéa, panera och fritera fisk används fiskpinnar. I stället för att köpa färsk (omogen) mango används fryst mango. Sedan är resten, det vill säga cole slaw och mangosalsan gjort enligt Crambys hårda skola.

När jag frågade om lov att publicera denna hädelse erkände Jonas (hör och häpna!) att det faktiskt hänt att även han använt sig av fiskpinnar när han blivit sugen på fish tacos. Något som däremot aldrig hänt är att han fuskat med köpe-tortillas!

Baja Fish taco på fiskpinnar

Coleslaw

  • 1 msk pressad limejuice plus rivet skal
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 2 dl majsolja (rapsolja funkar också)
  • salt och svartpeppar
  • ¼ röd- eller vitkålshuvud

Aioli med mixer:
Blanda allt i ett högt smalt kärl, precis så att mixerstaven får plats. Se till att allt håller rumstemperatur. Tryck ner mixern i botten, tryck gasen i botten och för mixern långsamt uppåt.

Aioli med visp:
Blanda limejuice, senap, vitlök och äggulor till coleslawen. Vispa ner oljan med en elvisp i en tunn stråle. Ta det lugnt så att det inte skär sig.

Smaka av med limeskal, salt och peppar.

Finstrimla sedan kålen och blanda med aiolin – ta inte för mycket, bara så att det täcker. Ställ in i kylskåpet.

Mangosalsa:

  • 2 mangor, alternativt motsvarande mängd fryst.
  • ½ rödlök
  • ½ krukakoriander
  • 1-2 msk pressad limejuice
  • ½-1 färsk habanerochili
  • ½ tsk salt

Finhacka ingredienserna och blanda samman i en skål. Servera kall.

Fiskpinnar:

Ett paket fiskpinnar
Olja till fritering

Hetta upp olja i en hög kastrull och fritera fiskpinnarna tills de får fin färg. Räkna med en två pinnar per tortilla.

Servering:

Servera på vete eller majstortillas, toppa med mangosalsa, coleslaw och smulad fetaost.

Hemmagjord panerad fisk för den ambitiöse:

600g fisk t.ex. tonfiskfilé, havsabborre eller hälleflundra.
1 dl vetemjöl
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
salt
1 ägg
1 dl panko (eller mer om det behövs)
olja till fritering

När det börjar bli dags att äta så blanda mjölet och kryddorna på ett fat, det uppvispade ägget på ett annat och pankon på ett tredje. Värm ett par centimeter frityrolja i en stekpanna eller kastrull med höga kanter till ca 180 grader (eller tills en bit panko fräser fint).

Doppa fiskfiléerna i kryddmjölet först, sedan ägget och sist pankon. Lägg i den upphettade oljan.

Fritera ett par minuter på varje sida tills pankon fått en fin färg och lägg sedan på hushållspapper.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.