Hoppa till innehåll

Så gör du Carl Dreyers lyxiga ölsnacks

Goda barsnacks är minst lika viktiga som själva ölen. Nu bjuder kocken Carl Dreyer på sina två bästa recept.

Under konceptet Krušo Combo har ölmärket Krušovice bjudit in olika matkreatörer att skapa sina godaste ölsnacks. Mat- och jaktprofilen Carl Dreyers tilltugg serverades under en begränsad period på restaurang Hillenberg och nu har äntligen recepten släppts.

Foto: Pressbild

”Jag har tagit fram två Krušo Combos som speglar min stil och hur jag gillar att jobba med smak – rustikt men med en twist. Den första är en slider med älg, tryffel och Krušovice-karamelliserad lök. Den andra är en Napoleon Kebab Yakitori på hjort, mutton, yamay-majo, friterad panko och humle. En lite mer lekfull smak.” säger Carl Dreyer.

Slider med älg, tryffel, Krusovice-karamelliserad lök (2 serveringar)

Ingredienser:

2–3 sliderbröd (små briochebröd eller miniburgarebröd)

250 g älgytterfilé

2 msk majonnäs

1 tsk Dijon-senap

5–10 g färsk tryffel (eller tryffelolja som alternativ)½ liten gul lök (skivad)

2 msk Krušovice öl

1 tsk Yamay-soja

1 lagerblad

½ kvist timjan

Salt och svartpeppar efter smak

En skvätt olja för stekning

Gör så här:

1. Stek älgytterfilén:
Krydda köttet med salt och peppar. Stek hastigt i het panna med lite olja tills innertemperaturen når ca 48 °C.Låt vila i 10–15 minuter innan du skivar tunt.

2. Gör ölkaramelliserad lök:
Stek löken långsamt i lite olja tills den blir mjuk och gyllene. Tillsätt Krušovice, Yamay-soja, lagerblad och timjan. Låt vätskan reducera och löken karamelliseras. Ta bort örterna innan servering.

3. Blanda Dijonmajonnäs:
Rör ihop majonnäs och Dijon-senap till en len, balanserad dressing. Smaka av efter eget tycke.

4. Montera sliders:
Dela bröden och rosta lätt om du vill. Lägg en tunn skiva älg på bottenbrödet, toppa med ölkaramelliserad lök och riven tryffel. Avsluta med en klick Dijonmajonnäs och sätt på locket.

5. Servera med extra dijonmajonäs vid sidan av för dipp.

Napoleon Kebab Yakitori (2 serveringar)

Ingredienser

200 g dovhjortsinnanlår (skuret i 2–3 cm bitar)

200 g muttonfett (skuret i 2–3 cm bitar, kan bytas mot rökt fläsksida)

2 msk Yamay-soja (justera efter smak)

En nypa svartpeppar

3 msk majonnäs

1 dl panko

2 msk torkade humlekottar

Gör så här:

1. Marinera köttet:
Blanda Yamay-soja och svartpeppar i en skål. Lägg i dovhjort och muttonfett, blanda runt ordentligt. Låt stå i kylen minst 2 timmar, gärna över natten.

2. Varva och forma:Lägg varannan bit dovhjort och muttonfett på en liten bricka eller i en plastlåda. Tryck till lätt och täck med plast. Ställ i frysen i minst 2 timmar så att det sätter sig något.

3. Skär och trä på spett:
Skär det halvfrusna köttet i kuber (ca 2–3 cm). Trä på spett, varva kött och fett för bästa resultat.

4. Gör Yamay-mayo:
Blanda majonnäs med 1 tsk Yamay-soja i taget tills du får en balanserad sälta och djup smak.

5. Fritera panko och humle:
Hetta upp olja (ca 180°C). Fritera panko gyllene. Tillsätt de torkade humlekottarna kort på slutet och låt dem bli lätt krispiga. Låt rinna av på papper.

6. Grilla och servera:
Grilla spetten på hög värme tills köttet fått fin yta och fettet smält in i köttet. Toppa med Yamay-mayo och strö över den friterade panko-humlen innan servering.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.