Hoppa till innehåll

Så gör du en perfekt kyckling i currysås

I Youtubeserien King i köket försöker stjärnkocken Albin Edberg lära komikern Johan Hurtig Wagrell att bli just king i köket. I veckans avsnitt bjuds det på en riktigt god mammacurry – så här gör du den själv!

Det blir eventuellt inte mer comfort food än en lite söt currygryta med kyckling. Ni vet en sådan som kanske inte är klassiskt currystark, utan mer som något ens mamma lagade. Så här gör du!

Ingredienser:

Kycklinglårfilé, utan skinn
Bananschalottenlök (nästan alltid 2 st)
Vitlöksklytor (nästan alltid 2 st)
Smör
Honung
Curry-pulver
Gurkmeja
Vispgrädde
Creme fraiche
Salt
Svartpeppar från kvarn
Färsk koriander

Valfritt ris

Lika delar av:
Rostade kokosflingor
Russin
Rostad lök

Gör så här:

Skär upp kycklingen i MUNSBITAR. Hacka schalottenlöken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör som du låter bryna.

Tillsätt kycklingen, krydda med salt och svartpeppar MEN pilla inte med kycklingen för mycket. Låt den ligga så den får ordentligt med färg och gärna fastnar lite i pannan. Det är the good stuff som fastnar där. Vänd försiktigt kycklingen så den bryns på så många sidor som möjligt och upprepa tills den antingen är brynt på alla sidor eller du helt enkelt inte pallar hålla på längre.

Lyft kycklingen ur pannan och tillsätt löken och vitlöken. Skrapa ur pannan i botten för att få loss allt gött kycklinggoff. Stek löken tills den är glansig, tillsätt sedan honungen och låt karamelliserad i pannan under omrörning.

Krydda med curry och gurkmeja, som får steka med tillsammans med honungen för att frigöra smakerna och dofterna ordentligt. Mums.

Curry lagas i stekpanna

Lägg tillbaka kycklingen i pannan och blanda i grädde och creme fraiche. Koka snabbt ihop till en krämig röra och smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt mer curry.

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen eller som du själv vill. Ibland vet man ju bättre än förpackningen. Blanda ihop toppingen.

Toppa riset med världens godaste topping och servera tillsammans med världens godaste mamamcurry, avsluta med koriander.

Färdig tallrik med curry

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.