Hoppa till innehåll

Så gör du en riktigt grym shakshuka

I Youtubeserien King i köket försöker stjärnkocken Albin Edberg lära komikern Johan Hurtig Wagrell att bli… ja, king i köket helt enkelt. I veckans avsnitt bjuds det på en nordafrikansk storfavorit: shakshuka.

Det bästa med en shakshuka är att den förvisso är ett mycket uppskattat inslag på bruncher, men också fungerar utmärkt som huvudattraktion. En av de bästa äggrätterna vi har, får man säga. Så här gör du!

Ingredienser:

2 lökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

Olivolja

2 msk tomatpuré

400 g tomatkross

4 ägg

Aleppopeppar

Espelettepeppar

Rökt paprikapulver

Hel spiskummin

Salt

Socker

Svartpeppar

Mynta

Koriander

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och paprika i tärningar och fräs i olivolja. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med i ett par minuter så de vaknar till liv (ni fattar).

Tillsätt tomatpurén och fräs med några minuter till, för det måste man tydligen göra. Kom ihåg att salta och peppra i lager!

Tillsätt tomatkrossen och låt koka utan lock i 5-10 minuter till en tjock gryta.

Gör 4 urgröpningar och knäck ned äggen i hålen. Koka under lock i några minuter till, så ägget sätter sig men fortfarande är krämigt i mitten.

Toppa med riven mynta, grovhackad koriander och olivolja. Servera med mjuka (men som snart blir hårda) libabröd!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.