Hoppa till innehåll

Så gör du somriga drinken Passionstar Martini – i två versioner

Dags att utvidga cocktailrepertoaren? Så här gör du en frisk Passionstar Martini – och en svalkande placeboversion.

I sommar tävlar 118 bartenders över hela Sverige om att skapa en personlig tolkning av den somriga klassikern Passionstar Martini.

Årets tävling representeras av allt från välkända namn som Gutekällaren på Gotland och Häktet i Stockholm, till lokala favoriter som EllaStar i Luleå, Sjöbris i Umeå, Frimis i Örebro och Walvet Social Club i Ystad.

Bland årets deltagare hittar vi Hanna Persson från Bar Brahe i Stockholm, som tagit fram bidraget Placebo Star Martini.

– Jag ville skapa något som speglar Passionstar Martini, men berättar en helt ny historia. Placebo Star Martini handlar om smakminnen, att leka med det gästen tror att de känner igen och sen överraska dem med något oväntat, men ändå bekant, säger Hanna Persson.

Samtliga bidrag hittar ni här.

Drinkrecept: Passionstar Martini – Originalrecept från Absolut

  • 4,5 cl Absolut Vanilia
  • 2,5 cl Passionfruktspuré
  • 1,5 cl Vaniljsirap
  • 2,5 cl Champagne eller mousserande vin
  • 1 Skiva ananas
  • ½ Passionsfrukt

Gör så här:

  1. Muddla ananasen i en shaker.
  2. Fyll shakern med is.
  3. Tillsätt alla ingredienser (förutom champagnen).
  4. Skaka och sila i ett martiniglas.
  5. Garnera med en halv passionsfrukt.
  6. Servera gärna med ett litet glas champagne eller mousserande vin vid sidan – som en frisk chaser att sippa på mellan klunkarna.

Drinkrecept: Placebo Star Martini – Hanna Perssons bidrag

Gustav Anestam/ Konceptism.
  • 2 cl Absolut Mango
  • 1 cl Absolut Mandarin
  • 1 cl Tonkaböne-infuserad Absolut Vodka (se nedan)
  • 3 cl Gatkamomill-te (kallinfuserat, se nedan)
  • 2 cl Champagne-sockerlag med absint & kamomill (se nedan)
  • 8 cl Syra på hjortron & havtorn (se nedan)
  • Kolsyras med CO₂ 

Förberedelser & extrakter

Hjortron–havtorn-syra (ger ca 10 portioner à 8 cl):

  1. Pressa 300 g hjortron och 150 g havtorn
  2. Blanda juice med 1 liter kallt vatten, 7 g askorbinsyra och 7 g äppelsyra
  3. Filtrera blandningen genom kaffefilter
  4. Förvara kallt i tättslutande flaska

Champagne-sockerlag med absint & gatkamomill (ger ca 70 portioner à 2 cl):

  1. Gör en 50/50 sockerlag med champagne (ex. 700 ml champagne + 700 g socker).
  2. Tillsätt 4 cl absint och 2 teskedar torkad gatkamomill.
  3. Låt dra i 7 dagar i kylskåp.
  4. Sila bort kamomillen och förvara i flaska.

Kallbryggt gatkamomill-te (ger ca 10 portioner à 3 cl):

  1. Låt torkad gatkamomill dra i kallt vatten i 4 timmar (ca 1 g per 100 ml vatten)
  2. Sila av och förvara kallt

Tonkaböneinfuserad Absolut Vodka (ger ca 70 portioner à 1 cl):

  1. Riv 2 tonkabönor och blanda med 700 ml Absolut Vodka
  2. Vakuumförpacka och sous-videa vid 55 °C i 2 timmar
  3. Filtrera genom kaffefilter och tappa upp på flaska

Bygg drinken

Gustav Anestam/ Konceptism.
  1. Blanda alla ingredienser i en twist and sparkel flaska eller liknande utrustning.
  2. Tillsätt CO₂ enligt utrustningens instruktion.
  3. Dekorera insidan av ett highball-glas med kakaosmörbaserad lila färg.
  4. Servera drinken över en klar isstav – utan annan garnityr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.