Hoppa till innehåll

Så gör du stjärnkockens asiatiska bolognese med snabbnudlar

När Michelinkocken Sayan Isakssons inte lagar mat på sin stjärnkrog Nour lagar han gärna sin egen variant på spaghetti bolognese till sin dotter. Snabbnudlar med ”Kina-bollo” är hans främsta guilty pleasure-rätt.

Priserna och stjärnorna har haglat över den stilbildande kocken Sayan Isaksson, som under 2000-talet satt standarden för svenska lyxkrogar med restaurangsuccéer som Esperanto, Råkultur, Shibumi, Imouto, Nū och Isaan’. Han har även varit ansvarig för maten på Nobelfesten.

Sedan 2020 driver han Michelin-belönade Nour som huserar i en elegant paradvåning några våningar ovanför nattklubben Nosh & Chow vid Stureplan i Stockholm. På Nour, som är döpt efter Sayans dotter, blandar stjärnkocken nordiska och asiatiska smaker med hållbarhet i fokus. 

När vi bad Sayan avslöja sin bästa guilty pleasure-rätt lagade han en variant på spaghetti bolognese med snabbnudlar och köttfärs.

Foto: Morgan Norman.

”Guilty pleasure är något man ska känna dåligt samvete för. Det får inte vara för nyttigt. Jag har valt en snabb fuskversion av Dan-dan-nudlar”, säger Sayan till Café.

Varför är du så förtjust i just snabbnudlar?

”Det är framför allt min dotter Nour som älskar snabbnudlar, men det blir torftigt om man bara köper ett paket nudlar, så man behöver pimpa till det. Och protein är bra när man har barn, därav fläsket. Snabbnudlar är en väldigt frekvent rätt hemma hos mig.”

När äter du helst din nudelrätt?

”När det är tajt om tid hemma. Ofta en helt vanlig måndag.”

Vad dricker man till dina snabbnudlar?

”Ska det vara barnvänligt blir det mjölk, annars bärs.”

Recept: Sayan Isakssons snabbnudlar med ”Kina-bollo”

Foto: Morgan Norman.

Du behöver (2 pers):

  • 2 paket snabbnudlar, förslagsvis Buldak

Sås:

  • 2 msk tahini
  • 2 msk chiliolja med jordnötter
  • 1 msk ostronsås
  • 2 st vitlöksklyftor

Färs:

  • 200 g fläskfärs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära
  • 1 msk ostronsås
  • Vitpeppar
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 knippe salladslök
  • 1 knippe koriander
Foto: Morgan Norman.

Gör så här:

  • Blanda tahini med chiliolja samt 1 msk ostronsås och  2 st rivna vitlöksklyftor.
  • Fördela såsen i 2 st stora skålar.
  • Koka nudlarna så ”al dente” som möjligt och lägg över nudlarna i skålarna men  spar kokvattnet. Varmhåll!
  • Stek eller woka färsen med lite olja, tillsätt finhackad vitlök och ingefära samt ostronsås.
  • Tillsätt även lite av kokvattnet, smaka av med ev. salt, vitpeppar och sesamolja.
  • Skär salladslök och koriander och blanda med färsen, toppa nudlarna med färs samt lite extra salladslök och koriander.
Foto: Morgan Norman.
Foto: Morgan Norman.

Läs också:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.