Michael Andersson plockade hem titeln Årets kock 2024 och var köksmästare på Celeste när restaurangen belönades med en Michelinstjärna. Nu har han gjort gemensam sak med Melleruds och satt ihop ett riktigt trevligt öltilltugg.
— När jag tog fram pilsnersnacket inspirerades jag av traditionella smaker som är både enkla och igenkännbara, smaker som många tycker om och som väcker positiva associationer. Det knyter an till vår svenska pilsnertradition.
Pilsnersnack med matjescrème signerade Michael Andersson:
Matjescrème:
1 filé matjessill, skär i bitar
1 st juice från en citron
1 st ägg
3 dl rapsolja
Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.
Häll ägget i en hög och smal bunke, tillsätt rapsolja, matjessill och citronjuice.
Sätt ner stavmixern i botten av bunken. Hög hastighet och dra den sakta uppåt.
Häll krämen i en spritspåse.
Smetanacrème:
3 dl smetana
1 st juice från en citron
1 tsk svartpeppar, malen
1 msk umamipulver
1 msk lökpulver
Salt, efter smak
Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan i spritspåse.
1 påse chips (lättsaltade)
Dekorering:
Smörgåskrasse
Lagrad svensk hårdost
Hackad silverlök
Citronzest
Svartpeppar
Lägg rikligt med chipsen i botten, spritsa smetanacrèmen och matjescrèmen fram och tillbaka över chipsen. Lägg på hackad silverlök. Avsluta med att riva generöst med lagrad ost över och toppa med smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar.