Hoppa till innehåll

Så gör du stjärnkockens grymma ölsnacks

Årets kock bjuder på recept till ett enkelt och väldigt gott pilsnertilltugg.

Michael Andersson plockade hem titeln Årets kock 2024 och var köksmästare på Celeste när restaurangen belönades med en Michelinstjärna. Nu har han gjort gemensam sak med Melleruds och satt ihop ett riktigt trevligt öltilltugg.

— När jag tog fram pilsnersnacket inspirerades jag av traditionella smaker som är både enkla och igenkännbara, smaker som många tycker om och som väcker positiva associationer. Det knyter an till vår svenska pilsnertradition. 

Pilsnersnack med matjescrème signerade Michael Andersson:

Matjescrème:

1 filé matjessill, skär i bitar

1 st juice från en citron

1 st ägg

3 dl rapsolja

Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.

Häll ägget i en hög och smal bunke, tillsätt rapsolja, matjessill och citronjuice.

Sätt ner stavmixern i botten av bunken. Hög hastighet och dra den sakta uppåt.

Häll krämen i en spritspåse.

Smetanacrème:

3 dl smetana

1 st juice från en citron

1 tsk svartpeppar, malen

1 msk umamipulver

1 msk lökpulver

Salt, efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan i spritspåse.

1 påse chips (lättsaltade)

Dekorering:

Smörgåskrasse

Lagrad svensk hårdost

Hackad silverlök 

Citronzest

Svartpeppar

Lägg rikligt med chipsen i botten, spritsa smetanacrèmen och matjescrèmen fram och tillbaka över chipsen. Lägg på hackad silverlök. Avsluta med att riva generöst med lagrad ost över och toppa med smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.