Hoppa till innehåll

Så gravt överskattar svenskar sin simförmåga

Jonas Strandberg

Vi verkar vara i akut behov av att fräscha upp våra simkunskaper inför sommarens dagar på stranden. En hel del svenskar verkar nämligen ha en oproportionerligt stark tilltro till sin egen simning.

En ny undersökning från Trygg-Hansa avslöjar att 83% av alla svenskar är övertygade om att de kan simma 200 meter. Av dessa har dock 4 av 10 inte simmat den sträckan de senaste tre åren. Teoretiskt är vi med andra ord utmärkta simmare, men det kan vara dags att göra något åt det där.

Svenska Livräddningssällskapets definition av simkunnighet är: Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efteratt ha tagit sig upp till ytan igen, på djupt vatten simmar 200 meter varav 50 meter ryggsim, allt i en följd. 93 procent anser sig vara simkunniga, men bara en tredjedel känner till vad det innebär.

Därför lanseras nu initiativet Badbesiktningen. Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa berättar om satsningen.

”Med Badbesiktningen uppmuntrar vi alla som är simkunniga att tillsammans med någon simma 200 meter isommar. Det är en sak att säga att man är simkunnig och något helt annat att faktiskt simma 200 meter i öppet vatten. Att regelbundet besikta sin simförmåga skapar inte bara trygghet utan räddar även liv.”

Så badbesiktar du dig:

  • Badbesiktningen ska alltid göras tillsammans med någon annan, en vän, familjemedlem, granne eller liknande
  • Välj en sjö eller kuststräcka där du kan simma men samtidigt bottna
  • Mät på land upp en ungefärlig sträcka om 200 meter
  • Hoppa i eller doppa dig så att hela kroppen och huvud är under vatten, simma upp, och på-börja därefter din simtur

Novus har på uppdrag av Trygg-Hansa genomfört undersökningen via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Målgruppen var 18-79 år och totalt genomfördes 1033 intervjuer. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och genomfördes mellan 1-7 juni 2023.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.