Hoppa till innehåll

Så inreder du snyggt på liten yta – 5 smarta tips!

Therese Ahlström

Ett hem på på kvadratmeter kräver extra smarta lösningar. Här delar vi med oss av 5 compact living-tips för dig som vill inreda ytsmart.

För den som har få kvadratmeter att jobba med gäller det att hitta nya vägar och kreativa sätt att inreda på. Att inreda små ytor handlar mycket om att utnyttja platser som man vanligtvis inte lägger lika stor vikt vid, men också att hitta lösningar som gör att ytan kan utnyttjas maximalt utan att det känns rörigt. Här bjuder vi på 5 compact living-tips för den som vill inreda snyggt och smart på liten yta.

5 compact living-tips för dig som ska inreda en liten yta:

1. Hyllor längs väggar och tak

Stora, djupa golvbokhyllor stjäl viktig golvyta. När du ska inreda en liten yta är det därför bättre att få upp förvaringen på väggen. Sätt upp flera vägghyllor bredvid varandra eller sätt upp en vägghylla längs en hel vägg högt upp nära taket för förvaring av böcker och inredningsdetaljer.

Bokhylla
Foto: Elfa

2. Multifunktionella möbler

Möbler som kan användas på flera sätt underlättar när det inte finns många kvadratmetrar att inreda på. Det kan vara en bäddsoffa, en sittbänk med förvaring, ett väggmonterat klaffbord med förvaring eller en sittpuff som kan användas som pall, fotstöd och sidobord. Du hittar sittpuffen från Sofacompany här.

Sittpuff
Foto Sofacompany

3. Väggmonterat- eller förlängningsbart klaffbord

Spara plats i köket med ett bord som antingen är väggmonterat och kan fällas ner eller ett förlänginngsbart klaffbord som tar minimalt med plats. Du hittar bordet från Ikea här och bordet från BoConcept här.

Bord
Foto: BoConcept
Foto: Ikea

4. Vägglampa istället för golvlampa

En viktig ingrediens för en lyckad inredning är mysig belysning! Det är minst lika viktigt på liten yta. Istället för en golvlampa kan du välja en vägglampa för att frigöra ytan på golvet. Du hittar vägglampan från Globen Lighting här.

5. Utnyttja fönsterbrädan och elementen

Använd ytor som du kanske vanligtvis inte skulle använda som förvaring – fönsterbrädan är till exempel en perfekt plats för böcker, tidningar och små askar och lådor för småprylar. Du kan även utnyttja elementen genom att sätta in elementskydd, ytan ovanpå kan du sedan använda som förvaring.

Foto: &Tradition

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Hus och Hem.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.