
”Potatismos? Ja, kalla det vad du vill! Han hade en vickningsrätt. Mitt i natten, när han hade sovit några timmar, då vaknade han alltid och då sög det! Han väger i det läget kanske 180 kilo. Han vill ha en liten bit. Han gick alltid omkring i morgonrock och tofflor på slutet. Han var gigantisk, han hade inga anletsdrag längre, för de var inbäddade. Så går han ner i köket! Och det där kylskåpet var ju som att kliva in en tvårummare, det fylldes på med vagn.
Han tar ut några kokta potatisar som han mosar och häller på en liter tjock grädde. Lite crème fraiche för säkerhets skull. Tolv äggulor. Och så vispar han det där. Potatispuré med mycket lite potatis. Sedan tar han fram en kiloburk med belugakaviar och rör i den. Sedan går han upp och väcker mig och säger: ”Är inte du jävligt sugen!?” Klockan är fyra på morgonen. ”Jo, jo, visst, visst!…” Och då har han dukat med varsin sopptallrik. En flaska champagne, nyttigt och bra och inte så många kalorier. En flaska vodka till mig och en flaska gammeldansk till honom. Tacka fan för att han dör.
Jan var en märkvärdig man. Han var högt begåvad och mer bildad än nästan alla andra som jag träffat. Jag saknar honom ska du veta.”
/Leif GW Persson
Så lagar du Jan Stenbecks bakismos:

Du behöver:
50 g kaviar, beluga eller osetra
3 kokta potatisar
1 dl grädde
2 msk crème fraiche
25 g smör
3 äggulor
Salt & vitpeppar
Gör så här:
Koka upp grädde, crème fraiche och smör i en kastrull. Lägg ner den kokta potatisen och kör med elvisp till slät konsistens. Rör i äggulorna och smaka av med salt och peppar.
Blanda försiktigt ner kaviaren, men spara en klick till garnering.
* Av budgetmässiga skäl är receptets dimensioner justerade jämfört med originalet.
Texten är ett utdrag ur boken Kokbok för bakfulla, skriven av Oskar Ekman och utgiven på Aptit Förlag.
Läs även: