Hoppa till innehåll

Så lagar du mandelpotatis och löjrom hemma

Lagom till löjromssäsongen drar igång bjuder gänget på Restaurang NÒR på receptet till en riktig klassiker.

Nu i helgen drar den fem veckor korta fiskesäsongen för Kalixlöjrom igång, vilket firas på Restaurang NÒR med signaturrätten Mandelpotatis och löjrom. Nu avslöjar kockarna på restaurangen receptet.

– Mandelpotatis & löjrom är en rätt som väl sammanfattar matfilosofin på Restaurang NÒR, en riktigt bra nordisk råvara med ren smak och en hållbar produktion. En servering vi är riktigt stolta över och som gästerna kommer tillbaks för, säger Louise Henning, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Stockholm. 

Så gör du potatiskaka med Västerbottensost (8 portioner)

Ingredienser:

• 750 g mandelpotatis
• 2 medelstora gula lökar (ca 200 g)
• 1/4 dl strösocker
• 200 g Västerbottensost
• 1 ägg
• 1 tsk salt
• 50 g smör
• 1,5 dl vispgrädde
• Svartpeppar efter smak

Till servering:

• Rödlök
• Crème fraiche

• Citron

• Kalix löjrom

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det doftar nötigt och får en gyllene färg. Ställ åt sidan och låt svalna.

2. Skiva löken tunt och stek den långsamt tillsammans med sockret på medelvärme tills den blir gyllene och karamelliserad. Låt även detta svalna.

3. Skala potatisen och riv den grovt.

4. I en stor skål, blanda potatisen med den rivna Västerbottensosten, ägget, saltet, peppar efter smak, den karamelliserade löken, det brynta smöret och vispgrädden. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.

5. Klä botten av en form med bakplåtspapper. Fyll på med potatisblandningen och pressa till ordentligt så att kakan blir kompakt.

6. Baka i ugn på 120°C tills innertemperaturen når 94°C.

7. Ta ut och låt kakan svalna under press.

8. Servera tillsammans med hackad rödlök, crème fraiche, citron och en rejäl klick löjrom. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.