Hoppa till innehåll

Saabs Gripenreklam är det närmaste vi kommer ett svenskt Top Gun

Två flygplan.
Robin Åberg

Ska man göra reklamfilm för mördarmaskiner? Kanske inte, men nu har Saab gjort det ändå och där är de smakfulla nog att fokusera på att det handlar om försvar… och en liten dröm om Top Gun på svenska.

Saabs senaste reklamfilm för Gripen når inte riktigt samma höjder som Top Gun. Tänk snarare Top Gun fast det är en introfilm till ett krigsspel från 2008 blandat med Nordkoreansk propaganda. Vi snackar grön satellitkarta med rörliga krigsscenarion, snabba klipp, fly-by’s, nedräkningar, talande huvuden bakom höga bord, piloter med svart visir och plan som flyger i par.

Precis som det här är reklam för en av Sveriges största exportvaror var Top Gun till stor del en propagandafilm för det amerikanska flygvapnet. Det var flygvapnet som till stor del gjorde filmen möjlig, regissören Tony Scott hade tidigare mest gjort reklamfilm och resultatet blev rekordmånga ansökningar till flygvapnet.

April 2022. Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro är väldigt glad över sin nya F-39E Gripen. Foto: Getty Images

Men visst är det något som saknas i Saabs film?! Just det, världens bästa actionskådis Tom Cruise som får en att glömma att det här är på riktigt, och en vapenmarknad som man som svensk är med i oavsett man vill det eller inte.

För det här är ju inte Top Gun, utan en reklamfilm för en vara. Frågan är bara om det är sånt här som lockar tveksamma typer som Ungerns premiärminister Viktor Orbán att välja Gripen framför andra plan. Känner han samma kittlande känsla när jetmotorn brassar igång? Är det då han bestämmer sig för ett spontant inköp på x antal miljarder och i samma veva godkänna Sveriges Natoansökan?

Se reklamen och känn efter själv:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.