Ingen av personerna på bilden finns på riktigt – den här sajten är dagens kusligaste

Nu är det smidigare än någonsin att möta blicken hos en imaginär främling.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-02-20 15:47  |  Lästid: 2 minuter

AI får en allt mer framträdande roll i samhället och det är bara en tidsfråga (!?) innan den teknologiska singulariteten infaller varefter vår tillvaro sannolikt kommer att vara snarlik den som skildras i Terminator-sviten. Ett utmärkt exempel på den artificiella intelligensens kittlande, men också aningen skrämmande, beskaffenhet är ThisPersonDoesNotExist.com.

Varje gång du besöker sajten (alternativt trycker på uppdatera) autogenereras ett nytt, till synes helt alldagligt, mänskligt ansikte. Grejen är bara att ingen av de personer som glatt möter din blick i din webbläsare finns på riktigt, utan det ändlösa flödet av helt realistiska ansikten skapas med hjälp av, just det, AI. Algoritmen som sajten bygger på använder ett gigantiskt urval av verkliga ansikten och alstrar utifrån den grunden nya, fejkade diton.

Ett smakprov på den oändliga serie ansikten man kan ta del av på sajten.

Webbplatsen är skapad av Philip Wang, som till vardags arbetar som programvaruutvecklare på Uber. Enligt egen utsago för att medvetandegöra allmänheten angående den här tekniken som kan komma att få betydande konsekvenser inom en inte allt för snar framtid. ”De flesta människor förstår inte hur bra AI:s kommer att vara på att syntetiskt framställa bilder i framtiden”, säger han till tech-sajten Motherboard.

Från sajten This person does not exist
Hej från livet som icke-existerande individ.

Det finns naturligtvis många potentiella användningsområden för detta, exempelvis ger det möjlighet att skapa gränslösa virtuella världar och det kan också utgöra ett kreativt verktyg för designers och illustratörer. Risken att AI-teknik av den här typen kan användas i minst sagt dunkla syften är emellertid betydande och autogenererade, realistiska bilder kan tänkas användas som ett effektivt verktyg inom allt från politisk propaganda till bevismanipulering i rättsfall.

Och ja, givetvis finns det en likadan sajt med katter –thiscatdoesnotexist.com.

AI-genererade katter.
Ingen av de här katterna finns på riktigt :((((((

Inspo och kredd: The Verge.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-02-20 15:50