Annons

Saudisk prins vill bygga megastad – ska bli 137 gånger större än Stockholm

Framtidens stad, Neom, liknar mest något som man bygger i dataspelet SimCity.

Johan Forsberg
Saudisk prins vill bygga megastad – ska bli 137 gånger större än Stockholm

Det är kronprinsen av Saudiarabien, Mohammed bin Salma, som har avslöjat sina planer på att bygga världens första megastad. Staden som ska heta Neom, planeras breda ut sig över 26 000 kvadratkilometer – 137 gånger större än Stockholm eller en fjärdedel av Lapplands storlek.

Annons

Neom planeras att anläggas i ett område som ligger i Saudiarabien, Jordanien och Egyptens territorium. Med egna lagar, stadgar och skatter kommer Neom att bli världens första oberoende ekonomiska zon.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi är ett G20-land. En av världens största ekonomier. Vi befinner oss i mitten av tre kontinenter. Att förändra Saudiarabien till det bättre betyder att hjälpa regionen och förändra världen, sade kronprinsen Mohammed bin Salma till The Guardian i en intervju.

Kostnad? Hisnande 4 biljoner kronor, enligt uppgifter från Bloomberg.

Neoms unika läge binder ihop Asien, Europa och Afrika, och beskrivs som en multikulturell oas för innovation och turism. Staden kommer drivas av fossilfria bränslen och beskrivs som en futuristik civilisation. PR-videon nedan vill visa hur livet kommer se ut i världens första megastad.

Annons

Dela (68)
Tweeta

Annons


Laddar