Hoppa till innehåll

Senaste GoPro-kameran är en fullträff

GoPro Hero 11 Black
Elin Parmhed

GoPro Hero 11 Black erbjuder fler kreativa möjligheter än tidigare GoPro-versioner.

Elfte generationens actionkameror från GoPro kommer i tre utföranden. En mindre version, en för användning med olika tillbehör samt standardmodellen GoPro Hero 11 Black som också är den vi testat. 

Kameran har fått en ny sensor med 27 megapixlar. Formatet 8×7 är speciellt och öppnar upp för nya möjligheter. Framförallt behöver du inte välja vilket format du vill filma i när du spelar in. För sociala medier kanske du vill ha stående, för Youtube liggande. Med 8×7 beskär du lätt filmen i efterhand till flera olika format. Smidigt!

Maximal upplösning för videoinspelning är 5,3K. Den upplösningen kan spelas in med 60 bilder per sekund (fps). Går du ner till 4K kan du få 120 fps eller 240 fps med 2,7K-upplösning.

I stillbildsläget är Superphoto en ny funktion som ger extra tryck i jpeg-bilder. Den funktionen finns däremot inte för fotografering i RAW. Att använda en GoPro för stillbildsfotografering gör man bara om man måste, gränssnittet är inte utvecklat för att ta stillbilder och hanteringen blir både klumpig och långsam.  

Den nya GoPro:n har en 2,27 tum stor pekskärm där du styr allt. Det går även att göra vissa saker med röstkommandon och det fungerar faktiskt bra (funktion är extra bra när du till exempel har kameran på en hjälm eller annan plats där det är svårt att komma åt kameran). Ett Enduro-batteri ska ge bättre kapacitet när det är kallt, men tar ändå slut ganska fort. Flera fulladdade batterier är därför alltid en god idé. 

Bildstabiliseringen fungerar bra till vanligt filmande. Bildkvaliteten har också blivit lite bättre jämfört med tidigare modeller. Det gäller framförallt klipp i bra ljus. Med sämre ljus har bildkvaliteten fortfarande en bit kvar. 

Nya funktionen Horizon Lock gör att bilden alltid är rättvänd och horisonten vågrät även om du snurrar kameran 360 grader eller filmar upp och ner. Du kan till exempel fästa kameran på något som rör sig lite hur som helst och samtidigt få en stilla horisont. En funktion för dig med kreativa ambitioner.

Star Trail heter en av de tre nya nattfunktionerna. Den ger dig möjlighet att skapa timelapsefilmer över natthimlen och du väljer själv hur långa spåren efter stjärnorna ska vara.

Överlag är den nya GoPro:n en klar förbättring mot de tidigare modellerna och de nya funktionerna levererar.

Priset för GoPro Hero 11 Black ligger på cirka 6 000 kronor.

Testet publiceras i samarbete med Thingz.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.