Annons
Annons

Vissa polare diskuterar du La Liga med, andra guidar dig till den perfekta karriären. En sak har samtliga gemensamt: De fyller extremt viktiga funktioner i ditt liv och finns vid din sida i ur och skur. Jonas Cramby listar kompistyperna ingen av oss klarar sig utan. 

* * * * *

1. Nördkompisen

Annons

Många män har åtminstone ett intresse som hela tiden hotar att ta över hans liv. Det kan vara allt från allmängiltiga, enkla hobbies som matlagning, teknik, populärkultur eller sport till mer utpräglade special­intressen som att stryka runt med metall­detektorer på sandstränder, samla på portionssockerbitar eller spela dragspel. Det alla dessa aktiviteter har gemensamt är dock att ju större behov utövaren har att prata om dem, desto mindre bryr sig omvärlden. Och det är här nördkompisen kommer in.

Inte bara orkar denne oumbärlige vän lyssna på en 45-minutersmonolog om skillnaden på krämighet när man använder ett vialone nano-ris kontra carbaroli-ris vid risottokokning – han finner ämnet absolut fascinerande också! Och när det så är nördkompisens tur att prata om ert gemensamma intresse är det du som sitter med händerna knäppta under hakan och njuter av hans minut-för-minut-återberättelse av den La Liga-match eller ändlösa andra världskriget-dokumentär ni precis sett färdigt tillsammans.

Därför behövs han: Alla har väl hamnat bredvid en jobbig golfare på en middag och tvingats lyssna på timslånga historier om slajsar, peggar och bunkrar? Tänk dig nu att du lever med denna golfare dygnet runt – och du förstår omedelbart att nördkompisen är den säkerhetsventil som är absolut nödvändig för att din partner inte ska skära av din penis medan du sover.

2. Den bästa arbetskamraten

Även om samtliga du jobbar med naturligtvis är dina arbetskamrater så känner du igen den bästa arbetskamraten på att det är dennes skrivbord du ställer dig framför varje morgon med en kopp kaffe i händerna, väger lite på fötterna och säger: ”Jaha?” Då kan en hel dags mailande av Youtube­filmer, fnissande på väg till fikarummet och lätt skitsnackande om den där nya säljaren – som går omkring och dricker vatten ur en proteinpulvershaker – officiellt ta sin start.

Vidare finns det en outtalad regel som säger att du alltid går iväg på lunch med den bästa arbetskamraten (men de andra får givetvis haka på om de vill). Ni sitter dessutom bredvid varandra på möten – och du funderar på att fasa in honom i ditt privata liv också, även om du är lite generad över hur detta egentligen ska gå till? Man kan ju inte fråga om man ska gå ut och ta en öl efter jobbet och sedan, när han konfunderat börjar undra var resten av kollegorna är, lägga till ett nervöst: ”Men jag tänkte att det bara skulle bli du och jag?” Eller?

Därför behövs han: Så att du har någon självklar person att dela rum med på nästa konferens och slipper bo med den där it-killen som hela tiden pillar med sin Android-telefon, andas genom näsan samt ständigt luktar lite köttfärssås.

3. Den förtrogne

När man var liten var nästan varenda pojke inom 14 månaders åldersspann och 20 kilometers radie ens potentiella förtrogne. Så länge den där snubben man precis stött på inte direkt sköt på en med luftgevär kunde man utan problem erkänna att man precis snott 20 spänn ur morsans plånbok eller upplevt ”underliga” känslor när man kollat på de där jättesmå erotikfilmsannonserna längst bak i ett rabatthäfte.

Detta var dock långt innan man utvecklade en personlighet – så när man i vuxen ålder väljer någon att diskutera sina mörkaste hemligheter med så är det oerhört viktigt att denne person delar ens nojor, excentriciteter och karaktärsfel för att ni ska kunna förstå varandra. Denna person känner du ofta igen genom att ni tycker samma saker är roliga. Eftersom humorns funktion till viss del är att hantera smärtsamma saker är den förtrogen nästan alltid samma person som du gillar att skratta tillsammans med.

Därför behövs han: Det är inte alltid lätt att leva och det blir fan inte bättre av att det urartar till en scen ur Persona varje gång man försöker prata om det. En bra förtrogen är någon du kan snacka om jobbiga saker med, men på ett sådant lättsamt sätt att ni samtidigt kan klämma in ett fisskämt utan att någon tar illa upp.

4. Barndomsvännen

Om det då och då vaknar en snubbe på din soffa som sätter på sig en Frölunda Indians-keps och lägger in en stor baksnus under överläppen (och sedan torkar av fingrarna på dekorationskuddarna) – så är chansen stor att det är en av dina barndomsvänner som är och hälsar på. En barndomsvän är någon som du inte nödvändigtvis har så mycket gemensamt med längre men som du ändå älskar som en bror (vilket inkluderar att du känner en obetvinglig lust att strypa honom så fort ni umgåtts i mer än 48 timmar).

Det är barndomsvännen som känner till dina mörkaste hemligheter: som att du egentligen inte förlorade svennen förrän i gymnasiet, att du under högstadieåren var aktiv medlem i muf och att du en gång råkade strypa en katt. Och det är han som fortfarande har kvar de där fruktansvärda bilderna från klassresan i nian när du drack för mycket strohrom på Kielfärjan och somnade på en solstol med en brandspruta under armen och lite Gröna Hissen rinnande ur näsan.

Därför behövs han: Hur generande en barndomsvän än kan vara – och det är de – så är det faktiskt också han som brukade skjutsa dig på styret till fotbolls­träningen, som konfronterade hårdrockarna som brukade fälla dig när du var tvungen att passera rökrutan och som mer än någon annan, undantaget dina föräldrar, format dig till den person du är i dag.

5. Mentorn

Inom en gren av psykologin anses det ibland det vara industralismens fel att en del män i dag har så svårt att växa upp, ta ansvar och har så förlamande åldersnojor att det begränsar deras liv och gör att de skaffar hårpluggar och kladdar på 17-åringar med falskleg på krogen i stället för att gå hem till familjen. Innan vi började jobba på fabriker och kontor, utan stannade hemma på gården, så fanns det nämligen gott om äldre manliga förebilder runt den lilla gossen. Och när det blev dags för tonåringen att lära sig ett yrke gick han till en mästare, eller mentor, som lärde honom allt han kunde i stället för att ställa sig vid ett löpande band. Industrialiseringen förde helt enkelt med sig en hel massa frånvarande fäder och, med dem, generationer av besvikna pojkar som svurit på att aldrig bli som dem.

Det är när dessa besvikna pojkar en dag själva blir vuxna som problemen startar. En lösning kan vara att skaffa en mentor, en äldre manlig vän utanför familjen som inte bara är skoj att hänga med utan också kan hjälpa dig inom ditt yrke, ger dig en air av excentricitet och kan lära dig en och annan värdefull grej om livet.

Därför behövs han: En mentor kan guida dig genom livet, hindra dig från att begå samma misstag som han själv har gjort (samt uppmuntra dig att göra en del av de roliga) och vara en (än så länge) levande på­minnelse om att hela livet är värt att leva – inte bara de flyktiga åren mellan 17 och 27.

6. Den hypersociala partypolaren

Jag slår vad om att du har en speciell person i ditt liv som du vet att du när som helst kan ringa upp och fråga om han känner för att ta en öl. Innan du ens hunnit lägga på luren så vet du att han sitter på ert stamställe med en stor Staropramen och småpratar om en fantastisk paradvåning han just såg på Lagerlings.se med ett par japanska turister som irrat sig in för att fråga om vägen.

Om inte så är det kanske dags att skaffa en sådan: för alla män behöver nämligen en hypersocial party­polare. Vare sig du går ut fem gånger i veckan eller inte har festat sedan Michael Jackson låg på listorna (och inte i marken) så behöver vi alla någon som känner till de nya restaurangerna, tar oss förbi klubbköer, håller igång konversationen, hindrar oss från att gå hem alldeles för tidigt och hetsar oss att dricka en bricka Jägershots precis innan stängningsdags.

Därför behövs han: Vissa vänner kan man inte ta en after work-öl med utan att man vaknar med helskägg i ett badkar i Bremen. Med andra står man, tvärtom, självmedveten hela kvällen och klagar på volymen samtidigt som man funderar på hur man bäst kan smita hem. Precis som kärlek och matlagning handlar nämligen party om kemi. Och den hypersociala party­polaren har helt enkelt en naturbegåvning för att kemin ska bli precis rätt.

Jonas Cramby

Tidigare publicerad i Café 2/2011. Illustration (beskuren) av Jonas Bergstrand

* * * * *

Läs också!

Jonas Cramby: Därför börjar vuxna festa som om de vore tonåringar igen

Jonas Cramby: Därför är vi som har det gott ställt mindre generösa

Annons

Dela (30)
Tweeta

Annons


Laddar