Simon Strömstedt: ”Jag är dömd för vapensmuggling”

Låtskrivardoldisen Simon Strömstedt, Niklas Strömstedts och Efva Attlings son, är mannen bakom Otto Knows monsterhit ”Next to Me”.

Joakim Almén  |  Publicerad 2016-09-29 18:19  |  Lästid: 2 minuter
Simon Strömstedt, Musikförläggarnas Pris 2016

Simon Strömstedt är Niklas Strömstedts och Efva Attlings son.
Foto: Eero Hannukainen.

Simon Strömstedt är mannen bakom monsterhiten Next to Me med Otto Knows. Ett relativt okänt namn för de flesta och hittills har han bara gett en intervju – i musikjournalisten Jan Gradvalls podd. Nu är han nominerad till priset som årets genombrott i det högaktade Musikförläggarnas Pris. Cafés Joakim Almén träffar en glad och öppen hitmakare under tisdagens nomineringen som ägde rum på Berns.

Simon har, lite under radarn, blivit en av våra mest spelade låtskrivare. Förra året låg han bakom hits med Jakob Karlberg, Alesso och tidigare nämnda Otto Knows. Och nu kommer bekräftelsen och uppmärksamheten på en och samma gång.

– Det skulle betyda otroligt mycket att vinna. Det är en stor ära i det här priset för att det är otroligt mycket fokus på låtskrivande, svarar Simon på frågan vad priset skulle betyda.

Sådan far, sådan son. Med musikerpappan Niklas Strömstedt stod det klart tidigt vad Simon skulle pyssla med.

– Jag hade turen att ha föräldrar som spelade in i Polarstudion. Jag följde med dit väldigt ofta och fick gå runt i det stora instrumentrummet. Magiskt. Sen började spela piano och fick en gitarr tidigt och när jag var 12 började jag skriva låtar. Väldigt rookie då, jag gjorde det mest för att det var kul och ville få tjejer, skrattar Simon.

Som många låtskrivarstjärnor har Simon en tonårsbakgrund i ett rockband – Vitamin Ö. Strävan efter att få tjejer och se ut som Jared Leto (under Letos svartfärgade emo-period i 30 Seconds to Mars) fick oanade konsekvenser.

– När jag var 15 smugglade jag in ett knogjärn från Thailand. Jag fastnade i ett stickprov i tullen och blev dömd för vapensmuggling och olaga vapeninnehav. Det var när jag hade rockkbandet. Det enda jag ville göra var att hänga upp knogjärnet i replokalen, jag skulle liksom inte använda det, säger Simon och skrattar.

Vinnarna av Musikförläggarnas Pris 2016 presenteras 11 november. Här är samtliga nominerade.

Simon Strömstedt

Foto: Joakim Almén

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-29 18:21