Skip to content

Sju saker en lantis har lärt sig av att bo i Stockholm

Jonas Strandberg

För en person som kommer från en mindre ort och besöker eller flyttar till Stockholm finns det fler kulturella skillnader än man kan tro. Cafés Jonas Strandberg gör sitt bästa för att bygga broar mellan huvudstaden och övriga landet.

Varmt välkommen till Stockholm! Oavsett om du är på besök eller just flyttat hit kommer du garanterat ha nytta av att känna till följande sju punkter.

1. Sju jävla minuter

För en stockholmare är det aldrig bara sju minuter till tunnelbanans avgång. Däremot så har de ofta just missat tunnelbanan och måste vänta i sju jävla minuter på nästa. Folk kan kasta sig nerför rulltrappan, tackla undan en olyckligt placerad pensionär och nätt och jämnt klämma sig in när dörrarna stängs. Bjuda på eftersvettningarnas moder. Bara för att slippa vänta i sju jävla minuter. Som lantis är jag mest glad över att det går bussar på helgerna.

2. Inte pratglada

Stockholmare pratar aldrig med varandra i kollektivtrafiken. Det gör i och för sig inte vi från landet heller, men det beror ju på att vi inte har någon kollektivtrafik. Eller så många människor. Det går en buss till stan ibland, men den ser nästan ingen i byn någon poäng med att åka, så den kommer förmodligen läggas ner ganska snart.

3. Elsparkcyklar

Stockholmare har åsikter om elsparkcyklar.

4. Ilskan i rulltrapporna

Stockholmare gillar att stå till höger i rulltrappor och blir arga om man inte gör det. De blir upprörda över att man blockerar deras väg. Som lantis blir man lätt chockad av detta i början, men anledningen till denna ilska är mycket enkel. De vill inte riskera att missa tunnelbanan och behöva vänta i sju jävla minuter

5. Varmkorv

I Stockholm finns det möjlighet att köpa varmkorv mitt i natten.

6. Förklaringen till tempot

Stockholmare promenerar väldigt, väldigt fort. Det gör man ju inte på landet, eftersom det inte finns speciellt mycket roligt eller spännande man behöver hinna till. Ett illvilligt rykte är att livet på en mindre ort är lite grann som Kjell Höglunds briljanta tristesskildring ”Man vänjer sig”. Det stämmer inte. Livet på en mindre ort är exakt så.

7. Starkölen

En stor stark i Stockholm kostar 79 kronor, vilket kanske låter helt galet för någon från en mindre stad. Fullt förståeligt. Det finns dock en mycket naturligt förklaring – det är AW-priser, så passa på!

Beväpnad med den här kunskapen kommer i stort sett ingen märka att du bara är på besök. Alla kommer tro att du är en riktig stockholmare. Du kanske invänder. “Men min dialekt då? Kommer de inte höra att jag inte är härifrån?” Det är absolut ingenting att oroa sig för. Alla andra här pratar också någon sorts skånska.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.