Här finns sol och värme långt in på hösten – 7 weekendresor inom Europa

Regnade stora delar av din sommar bort? Börjar du redan snegla mot en resa till värmen i höst? Här är 7 tips bortom de allra vanligaste resmålen.

Anaïs González Cruz | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-08-08 13:19  |  Lästid: 3 minuter

Det blev en klassisk svensk sommar i år med riktigt ostadigt väder, och med augustis intåg är semestern slut för de flesta av oss.

Att börja jobba igen utan de där åtråvärda soltimmarna i ryggen känns faktiskt rätt tungt. Nu är vi många som redan börjat kika på weekendresor i höst till varmare breddgrader. Här är 7 lite annorlunda destinationer i Europa med nästintill solgaranti.

1. Marsaxlokk, Malta

Den pittoreska kuststaden Marsaxlokk ligger vackert belägen på den sydöstra sidan av ön Malta, ett samhälle som är mest känt för sitt fiske. Strosa i hamnen längs de färggranna Luzzu-fiskebåtarna, bada i St. Peter’s pools kristallklara vatten och besök den populära söndagsmarknaden.

Men framförallt – ät. I Marsaxlokk finns många restauranger som håller hög standard och givetvis är fisk och skaldjur ett givet inslag på menyn.

Medeltemperatur sep-okt: 26°c/23°c/19°c (via Apollo)

2. Madeira, Portugal

Madeira kallas även för "Atlantens pärla" och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Denna ö utanför Afrikas kust tillhör Portugal och erbjuder ett riktigt skönt klimat året runt med vackra stränder, tropiska skogar, samt ett myllrande restaurang- och shoppingliv.

Många väljer att hyra bil för att upptäcka allt Madeira har att erbjuda på egen hand.

Medeltemperatur, sep-nov: 24°c/23°c/21° (via Apollo)

3. Ohrid, Makedonien

Enligt Forex semesterindex 2016 är Makedonien det absolut billigaste landet att vara turist i. Och här får du verkligen mycket skönhet för pengarna. Staden Ohrid är republikens populäraste semesterdestination precis invid Unescoklassade Ohridsjön, en av Europas äldsta och största sjöar.

Staden lämpar sig särskilt väl för den historieintresserade – Ohrid har nämligen stått här sedan antikens dagar. Missa inte den otroliga utsikten från kyrkan Sankt Johannes!

Medeltemperatur, sep-nov: 24°c/ 18°c,/12°c (Via Mitt Resväder)

4. Cefalù, Sicilien (Italien)

Sju mil från Palermo ligger Cefalù, en underskön liten medeltidsstad på Siciliens norra kust där italienarna gärna turistar själva. Här varar värmen långt in på året och att bada i slutet på oktober är sällan ett problem.

Promenera längs den flera kilometer långa strandpromenaden, njut av lokala delikatesser och ta dig upp till fyren La Rocca för en utsikt som slår det mesta.

Medeltemperatur sep-nov: 27°c/23°c/18°c (Via Apollo

5. Saranda, Albanien

Med kristallklart vatten, gröna olivlundar och vita stränder är det lätt att förälska sig i den albanska kuststaden Saranda. Att du dessutom kan ta dig till grekiska Korfu med båt på bara en halvtimme härifrån gör resmålet än mer attraktivt. Och ja – det är riktigt billigt här.

Sola på sandstranden i Ksamil, besök den berömda vattenkällan Syri och hoppa på en guidad tur till Butrint, en nästan 3 000 år gammal arkeologisk fyndplats.

Medeltemperatur sep-nov: 24°c/20°c/14°c (Via Apollo)

6. Budva, Montenegro

Montenegro påminner en hel del om populära Kroatien, men med desto mer orörd natur än sin granne. Här finns en 30 mil lång kust mot Adriatiska havet med flera välbesökta badorter, till exempel Unescoskyddade Budva – perfekt för dig som är ute efter lata dagar i solen och ett pulserande tempo på natten!

Ta en dagstur till de små öarna Sveti Nikola och Sveti Stefan, se den medeltida gamla stadskärnan och festa hela natten lång.

Medeltemperatur sep-nov: 23°c, 18°c, 12°c (Via Apollo

7. Korsika, Frankrike

Korsika i västra Medelhavet har en rik historia med spår av bosättningar från 2000-talet f. Kr. Här har både greker, romare, morer och fransmän lämnat sina avtryck – bland annat föddes Napoleon Bonaparte här.

Med sitt skiftande landskap finns något för alla besökare. Bada i det turkosa vattnet vid Korsikas stränder, vandra vid den klippiga kusten och cykla upp mot det bergiga inlandet. Precis som i övriga Medelhavet äter man mycket fisk och skaldjur på ön, men korsikanerna själva är särskilt förtjusta i sina lokalproducerade charkuterier.

Medeltemperatur sep-nov: 24°c, 20°c, 16°c (Via Apollo)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:07