Här är nästa trend i Stockholm – sparkcyklar för vuxna

Café har testat Oss Bikes, en ny typ av sparkcykel som vill göra transport i stan stiligare än på mycket länge.

Johan Forsberg | Foto Oss Bikes  |  Publicerad 2017-10-30 16:24  |  Lästid: 2 minuter

Ställer mig på den bastanta sparkcykeln med stora röda fälgar och tänker att det här är som hämtat ur det gamla MTV-programmet ”Pimp My Ride”, fast för sparkcyklar. Däcken är grova, den har ordentliga ekrar, ett styre som når upp till händerna och en tuff lack i grå/svart-metallic. Övervinner snabbt känslan av töntighet och tar sats nedför Humlegårdsgatan. Min bruna rock fladdrar i höstvinden som självaste Batman, samtidigt som det lätthanterliga styret gör att min åkning känns som tagen från X-games.

Tänker för mig själv att det är kittlande och barnsligt kul att kryssa bland vanliga gångare. Men jag känner mig vuxen, förmodligen eftersom jag inte behöver huka mig ned till styret.

Hanna Bergman och Marcus Järgården är grundarna av det nystartade företaget Oss Bikes, en webbutik i Stockholm som säljer sparkcyklar för vuxna. Deras vuxen-kickbikes försöker vara en ny och hippare form av färdmedel och ett roligare och enklare alternativ till den klassiska cykeln. Däcken liknar sådana som sitter på mountain bikes och med fokus på design och unika färgkombinationer är tanken att varumärket ska associeras med mode och livsstil.

– Vi vill att sparkcykeln ska förknippas med inredning och mode snarare än barn och leksaker. Designen och färgvalen kommer göra sparkcykeln till ett modemedvetet val till oss vuxna, säger Hanna Bergman.

I London är sparkcyklarna, eller scooters som de kallas där, redan etablerade som ett smidigt och stilmedvetet färdmedel för vuxna, enligt grundarna. Även i delar av södra Europa har sparkcykeln efterfrågats och redan i vår kommer första fysiska butiken till Stockholm.

– De flesta vi har pratat med har varit väldigt positiva till den här idén och ser det som ett roligare färdalternativ när man ska hämta barnen eller att åka till mataffären, säger Marcus Järgården.

Det är fortfarande oklart ifall den kräsna stockholmaren kommer fastna för produkten lika mycket som undertecknad. Men med tanke på att sparkcyklarna kan köras på geggiga grusvägar och får tas med i kollektivtrafiken vore det konstigt om inte vi kommer se fler superhjältar rulla nerför gatorna närmaste tiden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-10-30 16:24