Hoppa till innehåll

Stort test: Här är den bästa och sämsta vegetariska köttfärsen

Lena Hedman och Anita Gullberg

Vill man laga en köttfärssås eller göra en biff men skippa köttet – då är alternativen många. Vi utser den bästa och sämsta vegetariska köttfärsen..

Det finns många intressanta köttfria färser att experimentera med i matlagningen idag. För vårt test har vi valt de frysta vegofärserna, eftersom de har lång hållbarhet, men det finns också torkad färs och färska, kylda alternativ på marknaden.

Formbar vegofärs

Ofta vill vi använda färsen till en pastasås eller kanske en gratäng och till det fungerar alla våra testkandidater bra. Numera finns också formbara färser och vi har tagit med två olika i vårt test. 

Anamma, gjord på ärtprotein, gav fina om än något lösa biffar, medan Oumph föll isär i små bitar i stekpannan.

Anamma är vår favorit – både utifrån den lätt nötiga smaken och möjligheten att använda den till såväl biffar som pastasås. Möjligen skulle man kunna önska lite mer tuggmotstånd.

Kritik har riktats mot vegetariska produkter för att de innehåller många tillsatser, och vårt test visar att det stämmer vad gäller just dessa produkter. Oumph och Anamma innehåller bland annat metylcellulosa för att göra dem formbara. I flera färser ingår karamelliserat socker för att tillföra färg och smak. 

Lökpulver är också en vanlig ingrediens och den slår ofta igenom och ger en skarp, ganska otrevlig, löksmak. Vi föredrar att själva få krydda våra rätter med färsk lök.

LÄS ÄVEN: Här är ketchupen med bäst och sämst tomatsmak

Många smaksättare i vegofärs

Överlag innehåller färserna ganska många olika smaksättare. Färsodlarna är undantaget med en föredömligt kort innehållslista och inga konstiga tillsatser. Smaken är bra, men den har lite för mjuk konsistens.

De allra flesta färser – fem av åtta i vårt test – bygger på soja, vilket kan vara ett problem för den som är känslig för eller allergisk mot soja. Även Anamma uppges kunna innehålla spår av soja. 

Vegofärsen från Hälsans kök har den mest lyckade kryddningen och ger en trevlig smak.

Den billigaste färsen från Coop har en alldeles för skarp smak av lökpulver som tar över, medan Garants har en lätt gummiartad konsistens. Samtidigt har den från Ica bra konsistens, men för mycket löksmak.

Att ta fram en påse fryst färs är ett snabbt och smidigt alternativ. Men vill man ha bättre kontroll över innehåll och smak så är det relativt enkelt att sno ihop egen pastasås eller biffar med linser och bönor som bas.

Tips!

Det är enkelt och billigt att göra egen vegetarisk ”bolognese” med linser som grund. Vill du ha en krämigare sås där linserna kokar sönder så använd röda linser. Svarta belugalinser håller ihop och ger en snygg sås.

Så gjorde vi testet:

Vi har lagat till färsen först bara med lite salt för att enklare känna smak och konsistens. Därefter har vi gjort en enkel ”bolognese”, och av de formbara alternativen har vi lagat biffar och avslutat med att bedöma resultatet. Betyget är 1–5, där 5 är högsta betyg. Priset som anges är vad vi betalat och kan variera mellan butiker.

Stort test: Bästa och sämsta vegetariska köttfärsen

Coop Vegofärs – billigast

Mängd1 kg
InnehållVatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker.
Köpinformationcoop.se
KommentarTillverkad i Sverige.
PlusBillig. Bra konsistens. Nyckelhålsmärkt.
MinusLite torr. För mycket smak av lök.
Betyg2 av 5

Garant Vegofärs – lite gummiaktig konsistens

Mängd900 g
InnehållVatten, sojaprotein, solrosolja, kornmalt­extrakt, lökpulver, salt, vitlökspulver, örter och kryddor (paprika, vitpeppar, ingefära, muskot), svartpepparextrakt.
Köpinformationgarantskafferiet.se
KommentarTillverkad i Nederländerna.
PlusOkej smak. Nyckelhålsmärkt.
MinusLite gummiaktig konsistens.
Betyg3 av 5

Oumph Formbar färs – faller isär

Mängd750 g
InnehållVatten, sojaproteinkoncentrat, rapsolja, salt, kryddor (lökpulver, vitlökspulver), geleringsmedel (metylcellulosa), färgämne (sockerkulör).
Köpinformationoumph.net/se
KommentarTillverkad i Sverige. Formbar.
PlusTrevlig konsistens.
MinusLite för mycket löksmak. Håller inte ihop i biffar.
Betyg3 av 5

Ica Naturell sojafärs – bra konsistens

Mängd300 g
InnehållVatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker, vitlökspulver.
Köpinformationica.se
KommentarTillverkad i Sverige.
PlusBra konsistens.
MinusLöksmak som slår igenom.
Betyg3 av 5

Hälsans kök Vegan sojafärs – trevlig kryddsmak

Mängd300 g
InnehållSojamjöl, vegetabilisk olja, torkad lök, maltextrakt, jäst, vete, vitlökspulver, kryddor (spiskummin, svartpeppar, koriander), salt.
Köpinformationhalsanskok.com
KommentarTillverkad i Israel. Kan innehålla ägg, sesamfrön, selleri och senap.
PlusTrevlig kryddsmak. Bra konsistens.
MinusHar en bränd/rökt underton.
Betyg4 av 5

Anamma Formbar färs av ärta – bästa vegofärsen

Mängd750 g
InnehållVatten, ärtprotein, rapsolja, äppelextrakt, kryddor, salt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa).
Köpinformationanamma.eu
KommentarTillverkad i Sverige. Formbar. Kan innehålla spår av soja. 
PlusGod, lite nötig smak av ärta. Mild. Går att forma biffar. Nyckelhålsmärkt.
MinusLite dåligt tuggmotstånd.
Betyg5 av 5

Färsodlarna Svenskodlad färs – få råvaror

Mängd400 g
InnehållSötlupin, gråärt, åkerböna, rapspasta, rapsolja, salt.
Köpinformationfarsodlarna.se
KommentarOdlad, tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Kan innehålla spår av gluten.
PlusFå ingredienser och inga extra tillsatser. Trevlig smak. Nyckelhålsmärkt.
MinusGrådaskig färg. Bitvis för mjuk.
Betyg4 av 5

Artikeln publicerades ursprungligen hos Icakuriren.

Läs även:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.