Det finns många intressanta köttfria färser att experimentera med i matlagningen idag. För vårt test har vi valt de frysta vegofärserna, eftersom de har lång hållbarhet, men det finns också torkad färs och färska, kylda alternativ på marknaden.
Formbar vegofärs
Ofta vill vi använda färsen till en pastasås eller kanske en gratäng och till det fungerar alla våra testkandidater bra. Numera finns också formbara färser och vi har tagit med två olika i vårt test.
Anamma, gjord på ärtprotein, gav fina om än något lösa biffar, medan Oumph föll isär i små bitar i stekpannan.
Anamma är vår favorit – både utifrån den lätt nötiga smaken och möjligheten att använda den till såväl biffar som pastasås. Möjligen skulle man kunna önska lite mer tuggmotstånd.
Kritik har riktats mot vegetariska produkter för att de innehåller många tillsatser, och vårt test visar att det stämmer vad gäller just dessa produkter. Oumph och Anamma innehåller bland annat metylcellulosa för att göra dem formbara. I flera färser ingår karamelliserat socker för att tillföra färg och smak.
Lökpulver är också en vanlig ingrediens och den slår ofta igenom och ger en skarp, ganska otrevlig, löksmak. Vi föredrar att själva få krydda våra rätter med färsk lök.
LÄS ÄVEN: Här är ketchupen med bäst och sämst tomatsmak
Många smaksättare i vegofärs
Överlag innehåller färserna ganska många olika smaksättare. Färsodlarna är undantaget med en föredömligt kort innehållslista och inga konstiga tillsatser. Smaken är bra, men den har lite för mjuk konsistens.
De allra flesta färser – fem av åtta i vårt test – bygger på soja, vilket kan vara ett problem för den som är känslig för eller allergisk mot soja. Även Anamma uppges kunna innehålla spår av soja.
Vegofärsen från Hälsans kök har den mest lyckade kryddningen och ger en trevlig smak.
Den billigaste färsen från Coop har en alldeles för skarp smak av lökpulver som tar över, medan Garants har en lätt gummiartad konsistens. Samtidigt har den från Ica bra konsistens, men för mycket löksmak.
Att ta fram en påse fryst färs är ett snabbt och smidigt alternativ. Men vill man ha bättre kontroll över innehåll och smak så är det relativt enkelt att sno ihop egen pastasås eller biffar med linser och bönor som bas.
Tips!
Det är enkelt och billigt att göra egen vegetarisk ”bolognese” med linser som grund. Vill du ha en krämigare sås där linserna kokar sönder så använd röda linser. Svarta belugalinser håller ihop och ger en snygg sås.
Så gjorde vi testet:
Vi har lagat till färsen först bara med lite salt för att enklare känna smak och konsistens. Därefter har vi gjort en enkel ”bolognese”, och av de formbara alternativen har vi lagat biffar och avslutat med att bedöma resultatet. Betyget är 1–5, där 5 är högsta betyg. Priset som anges är vad vi betalat och kan variera mellan butiker.
Stort test: Bästa och sämsta vegetariska köttfärsen
Coop Vegofärs – billigast

| Mängd | 1 kg |
| Innehåll | Vatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker. |
| Köpinformation | coop.se |
| Kommentar | Tillverkad i Sverige. |
| Plus | Billig. Bra konsistens. Nyckelhålsmärkt. |
| Minus | Lite torr. För mycket smak av lök. |
| Betyg | 2 av 5 |

Garant Vegofärs – lite gummiaktig konsistens
| Mängd | 900 g |
| Innehåll | Vatten, sojaprotein, solrosolja, kornmaltextrakt, lökpulver, salt, vitlökspulver, örter och kryddor (paprika, vitpeppar, ingefära, muskot), svartpepparextrakt. |
| Köpinformation | garantskafferiet.se |
| Kommentar | Tillverkad i Nederländerna. |
| Plus | Okej smak. Nyckelhålsmärkt. |
| Minus | Lite gummiaktig konsistens. |
| Betyg | 3 av 5 |

Oumph Formbar färs – faller isär
| Mängd | 750 g |
| Innehåll | Vatten, sojaproteinkoncentrat, rapsolja, salt, kryddor (lökpulver, vitlökspulver), geleringsmedel (metylcellulosa), färgämne (sockerkulör). |
| Köpinformation | oumph.net/se |
| Kommentar | Tillverkad i Sverige. Formbar. |
| Plus | Trevlig konsistens. |
| Minus | Lite för mycket löksmak. Håller inte ihop i biffar. |
| Betyg | 3 av 5 |
Ica Naturell sojafärs – bra konsistens

| Mängd | 300 g |
| Innehåll | Vatten, sojaprotein, rapsolja, lökpulver, salt, äppeljuicekoncentrat, karamelliserat socker, vitlökspulver. |
| Köpinformation | ica.se |
| Kommentar | Tillverkad i Sverige. |
| Plus | Bra konsistens. |
| Minus | Löksmak som slår igenom. |
| Betyg | 3 av 5 |
Hälsans kök Vegan sojafärs – trevlig kryddsmak

| Mängd | 300 g |
| Innehåll | Sojamjöl, vegetabilisk olja, torkad lök, maltextrakt, jäst, vete, vitlökspulver, kryddor (spiskummin, svartpeppar, koriander), salt. |
| Köpinformation | halsanskok.com |
| Kommentar | Tillverkad i Israel. Kan innehålla ägg, sesamfrön, selleri och senap. |
| Plus | Trevlig kryddsmak. Bra konsistens. |
| Minus | Har en bränd/rökt underton. |
| Betyg | 4 av 5 |
Anamma Formbar färs av ärta – bästa vegofärsen

| Mängd | 750 g |
| Innehåll | Vatten, ärtprotein, rapsolja, äppelextrakt, kryddor, salt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa). |
| Köpinformation | anamma.eu |
| Kommentar | Tillverkad i Sverige. Formbar. Kan innehålla spår av soja. |
| Plus | God, lite nötig smak av ärta. Mild. Går att forma biffar. Nyckelhålsmärkt. |
| Minus | Lite dåligt tuggmotstånd. |
| Betyg | 5 av 5 |
Färsodlarna Svenskodlad färs – få råvaror

| Mängd | 400 g |
| Innehåll | Sötlupin, gråärt, åkerböna, rapspasta, rapsolja, salt. |
| Köpinformation | farsodlarna.se |
| Kommentar | Odlad, tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Kan innehålla spår av gluten. |
| Plus | Få ingredienser och inga extra tillsatser. Trevlig smak. Nyckelhålsmärkt. |
| Minus | Grådaskig färg. Bitvis för mjuk. |
| Betyg | 4 av 5 |
Artikeln publicerades ursprungligen hos Icakuriren.
Läs även: