Hoppa till innehåll

Strandberg: ”Väntölen är det finaste vi har”

Foto: Getty Images

En hyllning till ölen man dricker när man väntar.

För en tid sedan hälsade mina föräldrar på hos oss i Årsta. Framåt tidig kväll bestämde pappa och jag oss för att ta en rask promenad bort till det lokala smörrebrödstället Två små svin och köpa med lite mat till alla. På vägen bort undrade pappa om vi inte behövde ringa och beställa smörrebröden på förhand. Jag menade att det kunde vi ju förstås göra, men…

”Vi kan också beställa dem på plats och ta en väntöl.”

Då tändes ett frågetecken i pappas blick. Ett frågetecken med ett glimrande ljussken runt. Han hade aldrig någonsin hört talas om fenomenet väntöl tidigare. Men så fort han fick höra ordet såg man på honom att han förstod innebörden. En öl när man väntar. Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som introducerade något ölrelaterat till min pappa, oftast är det tvärtom. Men nu hade stunden alltså kommit.

Väntölen är ett av de trevligaste tillfällena jag vet att dricka öl. Att släntra in på en restaurang, beställa något gott och under tiden maten lagas unna sig en pilsner. Väntölen förvandlar en död transportsträcka till något mysigt. Ett delmål i sig.

Oftast dricker jag en väntöl i samband med att jag hämtar mat från Indira på Bondegatan. Precis som med ovan nämnda Två små svin kan man ringa Indira och beställa maten innan och bara hämta upp den, men hur trevligt är det? Nej, då konstruerar jag mycket hellre ett tillfälle där jag kan sippa på en Kingfisher under tiden maten lagas.

Ett annat tillfälle är när jag beställer en pizza från Il Forno Da Nova vid Gullmarsplan, då unnar jag mig gärna en Menabrea när pizzan gräddas i vedugnen. Om pizzan vid något enstaka tillfälle är redo innan jag avslutat den kalla italienska lagern, lägger bagaren vänligt kartongen ovanpå ugnen så den håller sig varm. En gest som i det lilla ger hopp för mänskligheten.

Ett glas öl. Foto: Getty Images

Hamburgerstället Jettz i Årsta serverar dessvärre inte alkohol, men tidigare låg de granne med kinakrogen Wang. Då brukade jag gå in på Jettz, beställa burgare, glida över till Wang och ta en Falcon. När ölen var slut var burgaren redo. Wang fick olyckligt nog stänga för ett par år sedan och jag upplever att det försämrat min livskvalitet litegrann.

När jag berättat om Jettz/Wang-upplägget för vänner har en del kommenterat att det knappt kan räknas som en väntöl, utan mest som ett avancerat sätt att ta en öl på egen hand. Den typen av nejsägande och negativ energi har ingen plats i ett civiliserat samhälle. Väntölen följer inga regler och konventioner.

Så jag är glad att ha fått dela med mig av detta till pappa. Något säger mig att han i mycket högre utsträckning framöver kommer anmäla sig som frivillig när mat ska hämtas.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.