Annons

Svävande övergångsstället ska få bilister att sänka farten

På Island har ett till synes tredimensionellt övergångsställe skapat rubriker världen över.

Minna Wallén-Widung
Svävande övergångsstället ska få bilister att sänka farten

I det lilla fiskesamhället Ísafjörður på nordvästra Island har man nyligen tagit ett nytt grepp på problemet med bilister som bryter mot hastighetsbegränsningarna. I centrum har man låtit måla ett övergångsställe där de vita strecken hänger som block i luften. Dessutom ser det ut som om fotgängarna går i luften när de korsar gatan.

Annons

I själva verket är övergångsstället precis lika platt som vanliga övergångsställen, men visst blir man lurad att tro att det verkligen är tredimensionellt?

Gilla Cafe.se på Facebook

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Syftet med den snillrika innovationen är att få bilförare att haja till och sänka farten, säger Gauti Ívar Halldórsson på företaget Vegamálun som står bakom målningen till tidningen Vísir.

– Ett övergångsställe som det här får det att se ut som om något blockerar vägen, säger han.

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Idén bakom övergångsstället kommer ursprungligen från New Dehli i Indien, skriver Iceland Review. Liknande övergångsställen finns även i exempelvis Sydafrika, Kina och Kirgizistan enligt tidningen The Sun.

Iceland Review skriver att målningen i Ísafjörður kom på plats efter bara någon vecka, eftersom den isländska transportstyrelsen och polismyndigheten var snabba med att godkänna företagets förfrågan.

Här kan du se hur övergångsstället ser ut:

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons

Dela (65)
Tweeta

Annons


Laddar