Annons

SVT-profilen har varnat för bluffar hela livet – svarade på Somalia-samtal

Under de senaste veckorna har varningarna för telefonsamtal från bland annat Somalia duggat tätt. Det hindrade inte SVT-profilen Sverker Olofsson från att svara. "Jag tycker det är lite kul när de ringer", säger han till Expressen.

Henrik Högström

Sverker Olofsson svarade på samtalet från Somalia. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Den senaste tiden har många svenskar larmat om att de blivit uppringda från nummer från bland annat Somalia och Seychellerna. Polisen gick då ut med en allmän varning om att telefonsamtalen antagligen var en form av bluff.

Annons

– Det är med största sannolikhet en bluff som kan kosta dig många hundralappar, sa Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter, som själv blivit uppringd, till SVT.

Poängen med det misstänka bedrägeriet är sannolikt att få mottagaren att ringa tillbaka till numret, låta sekunderna gå, och skrapa ihop till en saftig nota för utlandssamtal. Människor som drabbats har vittnat om att de ringt upp för att kolla vem som ringt och mötts av en röst som rabblat en historia på engelska. Förmodligen bara för att få tiden att gå.

Gilla Cafe.se på Facebook

En av de svenskar som svarat på samtal från det numera riksbekanta landsnumret +252 är SVT-profilen Sverker Olofsson, känd från konsumentprogrammet Plus. En man som utfärdat bluff-varningar på löpande band i sina program. Men när det ringde ett nummer från Somalia så svarade Sverker Olofsson i alla fall, berättar han för Expressen.

– Jag vet att man definitivt aldrig ska ringa upp, men jag svarade i alla fall och det var tyst. De är riktigt lurigt för då är det ju lätt att du ringer tillbaka, säger Sverker till tidningen.

Det är ännu oklart om det blir några extrakostnader på fakturan men journalisten håller tummarna för att han ska klara sig. En del av förklaringen till att Sverker Olofsson svarade på samtalet stavas journalistisk nyfikenhet.

– Jag är ju inte med i NIX eller något sådant, jag tycker det är lite kul när de ringer. Jag vill höra hur snacket går, säger Sverker till tidningen.

Det är ännu oklart om någon drabbats av saltad faktura efter samtalsvågen.

Flera operatörer, bland annat Telia, har dock gått ut med att de kommer ta bort eventuell kostnad från de misstänkta numren på kundernas fakturor innan de ens skickas ut.

Polisens råd är enkla.

  • Svara inte på ett utländskt nummer om du inte förväntar dig ett samtal.
  • Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte ringa upp.
Annons

Dela (75)
Tweeta

Annons


Laddar