Annons
Annons

6 tecken på att du är ihop med en narcissist

Misstänker du att du är tillsammans med en narcissist? Här är tecknen som tyder på en narcissistisk personlighetsstörning.

Malin Karlberg

Alla har vi ett visst mått av narcissism; vi vill bli omtyckta och söker bekräftelse. Men hos vissa personer är behovet så stort att de klassas som narcissister. Den kliniska benämningen är ”narcissistisk personlighetsstörning” och en sådan person är i längden olidlig att leva med. Misstänker du att din partner har denna störning? Håll då utkik efter dessa tecken som kännetecknar narcissister:

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

1. De kräver bekräftelse hela tiden
En narcissist behöver ständigt boosta sitt eget ego och mer eller mindre kräver komplimanger och uppskattning från andra, men verkar ändå aldrig bli nöjd.

2. De överöser dig med uppmärksamhet (…i alla fall till en början)
Narcissisten tar dig med storm, det kan vara svårt att värja sig mot den charmoffensiv som en person med narcissistisk personlighetsstörning öser över dig. Att bli uppvaktad i början av en romans är naturligtvis välkommet, men om personen i fråga blir nästan obehagligt enträgen och översvallande kan det vara läge att börja dra öronen åt sig.

3. De saknar riktiga vänner
Långa och djupa vänskapsrelationer finns knappt i narcissisternas värld. De är istället duktiga på att utnyttja människor och ser alltid till vad andra kan göra för dem. Deras vänner är ytliga och utbytbara, berättar den kliniska psykologen Albert Bernstein, som skrivit boken Emotional Vampires, för Women’s Health Magazine.

4. De har aldrig fel
Narcissister har en grandios självbild och överdriver ofta sin egen betydelse och kompetens. Att de skulle ha fel är inte ett alternativ de är benägna att överväga och en narcissist ber i princip aldrig om ursäkt eller erkänner ett misstag.

5. De är själviska
Liksom psykopater har narcissister svårt för empati. Deras egna behov står ständigt i centrum och de bryr sig väldigt lite om andras önskemål.

6. De är lättsårade
Trots att de verkar så självsäkra är narcissister otroligt lättstötta. De tenderar att ta allt personligt och är dåliga på att acceptera ett nej. Narcissistens charmiga framtoning kan snabbt bytas ut mot ett enormt vredesmod om du trampat honom eller henne på tårna.

Låter det som personen du dejtar? Då kan det vara läge att fundera på att ändra på det.

Läs även tecknen på att din polare (eller du?) är narcissist!

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons

Dela (156)
TweetaLaddar