The Road movie ger dig de sjukaste sakerna som händer längs ryska vägar

The Road movie är i princip en timmeslång Youtube-compilation av det sjukaste som händer längs de ryska vägarna, och den kommer hålla dig mer på helspänn än någon annan dokumentär du sett.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-02-19 14:23  |  Lästid: 2 minuter

I Ryssland är det vanligt med dashcams, alltså vindrutekameror. (Du kan läsa om varför längre ner.) Det har gett upphov till en enorm tillgång på filmat material från världens största lands vägnät, vilket givetvis har genererat många virala filmer. I den omtalade vitryska dokumentären The Road movie på SVT Play har filmskaparen Dimitrij Kalasjnikov sammanställt ett vansinnigt porträtt av Ryssland som får dig att tacka högre makter för att du fortfarande lever.

Vad handlar det om?

Filmskaparen har sammanställt privatpersoners dashcam-filmer till en osammanhängande – men ändå dramaturgiskt tilltalande – ström av mer eller mindre sjuka händelser på de ryska vägarna. Allt från meteoriter, åskoväder och skogsbränder, till ofattbara frontalkrockar och påtända dårar som hotar folk på öppen gata med yxor och pistoler filmas av de miljontals kamerorna som är i drift varje dag.

Hur går snacket?

Folk verkar vara unisont förbluffade över The Road movie. Fredrik Wikingsson ägnade en god stund åt att hylla den i sin podcast och undertecknad hävde ut hela sin tekopp i soffan vid ett chockerande ögonblick.

”Kamerorna erbjuder inget skydd, enbart ett vittne. Som tur är för tittarna är det mer underhållande att bevittna anarki än att erfara det”, skriver New York Times.

Vem är det för?

Det är svårt att jämföra The Road movie med någonting annat än en så kallad Youtube-compilation – ett hopklipp av höjdpunkter inom en kategori – så det är nog den bästa liknelsen. Det som gör den här speciell är naturligtvis dramaturgin som lagts till, de noga utvalda scenerna som ibland finns med för att berätta något, ibland för att försätta tittaren i en viss stämning med hjälp av musiken som spelas i bilen, och ibland för att riktigt skrämma skiten ur dig. Den lämpar sig mycket väl för att se tillsammans med någon eftersom du kommer vara i akut behov av att bearbeta det du just sett.

Vem är det inte för?

Du som är känslig för autentiskt våld skulle kunna bli illa berörd av de stundtals våldsamma olyckorna och de vårdslösa förarna som riskerar andras liv.

Vad är det för karaktärer?

Inga, eftersom dokumentären berättas genom massor av olika filmklipp.

Kuriosa?

Dashcams, alltså vindrutekameror, har varit lagligt i Ryssland sedan 2009. Nu har var -och varannan förare i Ryssland en kamera installerad för att skydda sig själv mot korrupta poliser och vårdslösa bilister som smiter från olycksplatser.

Vad säger man för att låta smart?

I Ryssland dör drygt 27 000 människor i trafiken varje år. Det motsvarar 18.9 stycken på varje 100 000 invånare, jämfört med 2.8 per 100 000 invånare i Sverige enligt siffror från WHO. När olyckor är så vanliga är det inte konstigt att man vill skydda sig i åtminstone lagens mening.

Är det värt att se?

Tveklöst ja. Det kommer inte vara en världsomvälvande upplevelse, men det är 67 minuter av ren fascination, blandat med en stark känsla av att aldrig vilja köra bil i Ryssland. Men skynda dig – den 24 mars är sista dagen den kan ses på SVT Play!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-20 10:42