Hoppa till innehåll

Tråkrapporten V 37

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs ditt liv. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

 

 

Det är lite synd, för det är ju ditt liv det handlar om. Dina röster. Ditt samhälle.

Denna vecka till exempel. Medan du med ena ögat följde med i hur media hårdrapporterade om när Stefan Löfven inte sa något han inte redan sagt innan under riksdagens öppnande, skrockade åt en riksdagsledamot som spelade Pokémon eller noterade att det var bråk i Liberalerna kring om de ska vara nazister eller inte hände en massa andra tråkiga, tråkiga, men viktiga, viktiga saker. För att vara mer konkret, det här:

EU utlovar gratis WIFI till ALLA och skaffar dessutom ett alldeles eget Europa-Pentagon

Jean-Claud Juncker, EU-kommissionens ordförande och en riktigt, riktigt mysig farbror höll sitt årliga tal till Europeiska Unionen om kommissionens (EU:s regering) planer för det kommande året, och framåt. Såna tal kan ibland vara riktigt flugiga, tänk Stefan Löfven i veckan, men Juncker var denna gång chockerande konkret. Typ detta:

1) EU ska jobba hårdare för att få ett gemensamt försvar, inte minst med ett gemensamt  EU-högkvarter. Yes. Pentagon för EU. Med tanke på att Donald Trump faktiskt kan vinna presidentvalet en lite mer betryggande tanke än det en gång var. Och ni kan ju ana hur glad Jan Björklund är. Typ såhär glad:

giphy-5

2) 620 miljarder euro ska plöjas ner i infrastrukturprojekt, inte minst Junckers favoritprojekt – att alla i hela Europa ska få WI-FI. Ja du läste rätt. Juncker är i princip Europas egna Oprah Show.

giphy-8

You get a WI-FI! And YOU get a WI-FI!”

Ingen vet riktigt hur det ska gå till dock. I Europa, om man inte räknar Storbrittanien vilket man väl inte gör (folk är lite osäkra) finns runt 120.000 byar och städer av olika storlek. Det finns faktiskt ingen tydlig plan alls på hur 120.000 byar plötsligt ska ha ett trådlöst nätverk och pengarna som än så länge satts av räcker till ungefär 900 kronor per stad.

I och för sig är det ungefär så mycket som en router kostar, men om tanken är mer storslagen än en hotspot stor som en bättre sopstation är det hela fortfarande rätt löst.

giphy-10

Men tanken, den är god. För de tre personer som inte har en smartphone med 5G år 2020 alltså.

EU-domstolen har också tänkt på WI-FI

Jag vet inte riktigt vad det är med EU och WI-FI, men de verkar vara otroligt upphängda på det. Under torsdagen beslutade hur som helst EU-domstolen att öppna, lösenordsskyddade nätverk är helt okej, i alla fall om de ägs av en butik som har nätverket öppet i syfte att få mer kunder.

De stora medieföretagen har ingen rätt att kräva dem på pengar för sånt som deras kunder laddar ner. Däremot kan de höra av sig och be affärsägaren skaffa ett lösenord. Om man lyssnar riktigt noga kan man nästan höra bortglömda Piratpartister från 2007 applådera nånstans långt, långt i fjärran.

giphy-11

#neverforget

Moderaterna är inte alls nöjda med att FAS-3 avvecklas

FAS 3 var alliansregeringens egna lilla avdumpningscentral för folk som varit arbetslösa riktigt länge. I FAS 3 upphör all möjlighet till vidareutbildning, jobbcoachning, praktik.

Istället tar det deprimerande ordet  ”sysselsättning” vid, i många fall är det att placeras ut på företag utan lön för att göra riktigt, riktigt enkla arbetsuppgifter medan företagen slipper anställda utan istället fick betalt för att ha dem där. En sorts märklig sovjetlogik som fått kritik från alla möjliga håll och som nu ska rivas upp av regeringen.

Det gillar inte Moderaterna. I en regeringsutfrågning i veckan klagar moderaten Jenny Andersson på sossarna:

”Regeringen avser nu att avskaffa sysselsättningsfasen, den så kallade fas 3. Om syftet med avskaffandet vore att utveckla arbetet med att få människor tillbaka in i arbetslivet skulle jag inte ha några synpunkter. Men att som nu avskaffa en insats riktad till dem som är i stort behov av stöd och helt enkelt ge upp om dem, det är oacceptabelt.”

Basically, så är det hon säger  – om inte folk får jobba som gratis arbetskraft ger man upp om dem. Eller:

giphy-12

Tyvärr svarade inte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson det enda rimliga: ”vill ni ha det som i Sovjet eller?”

Veckans bästa motioner

Den allmänna motionstiden är över oss. Riksdagsledamöter som suttit och klurat och tänkt, skrivit och funderat och sedan fattat sin penna och modigt plitat ned alla sina största och viktigaste tankar om Sveriges framtid har fram till 10 oktober chansen att få vara med och verkligen påverka. Den här veckan har följande godbitar dimpt ned.

1) En handfull liberaler vill utreda möjligheten att bygga en Hyperloop. Det är absolut inga konstigheter. Alla borde ha minst en Hyperloop.Skärmavbild 2016-09-16 kl. 11.30.00Jaaaaa!

giphy-13

JAAAAAAAA!!! 

(Okej för att vara ärlig är det en jättesnabb järnväg med ett supercoolt namn, all good things, mer sci-fi i Riksdagen tack). 

2) En annan liberal tycker att Göta Kanal är för gammal och sunkig vill bygga en ny, mellan Vänern och västkusten. Eventuellt är han sur för att han inte fick vara med och tycka till om Hyperloopen.

3) En sverigedemokrat, Robert Stenkvist, tycker att dagens hus är alldeles för fula. Han misstänker rentav att arkitekterna tävlar om att bygga så fula hus som möjligt, när de egentligen borde vara fina. Jag citerar:

”Ett berättigat folkligt missnöje har ofta noterats när nya byggnader ritats och uppförts, i både små och stora städer. Ibland har allmänheten misstänkt att arkitekterna tävlat om att rita så fula hus som möjligt. Resultatet har ofta blivit en starkt oattraktiv stadsbild där vantrivsel och vanmakt brett ut sig.”

Vad är fint, enligt Robert? Gamla hus såklart! Därför vill han ändra arkitektutbildningen så arkitekterna lär sig göra fina hus istället för fula. För allt var bättre förr! ALLT!

tumblr_lbqcd233cb1qe23mao1_1280

ALLT SA JAG!!!

Nästa vecka lämnar regeringen höstbudgeten. Dessutom har alla EU-länder hunnit haft ett stort megamöte om EU:s framtid. Tråkigheten fortsätter oförtrutet. Vi ses då!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.