Hoppa till innehåll

Tråkrapporten V 38

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs ditt liv. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

Det är lite synd, för det är ju ditt liv det handlar om. Dina röster. Ditt samhälle.

För medan de flesta medier tragglade varenda detalj av budgetpropositionen som dessutom redan presenterats en gång i våras och sedan portionerats ut flitigt under sommaren och hösten för att ge känslan av att saker händer hände också en hel del andra ännu tråkigare men viktiga saker. Vi tittar på vad. Nu!

Brittiska regeringen vet inte ens själv vad de tycker om Brexit  

Brexit, Storbritanniens avsked från EU, har många likheter med nån som verkligen inte kan komma över en dålig break-up utan bara fortsätter låtsas som inget hänt. Den nya premiärministern Therese May har konsekvent vägrat att lämna något datum då man ens kommer att aktivera artikel 50 som formellt sätter igång utträdet (alltså EU-motsvarigheten av att åka och hämta alla sina grejer hos exet), mer än att det inte kommer hända 2016.

giphy-14

Boris Johnson, landets riktigt sliriga utrikesminister, som dessutom var den som kampanjade hårdast för Brexit men som sen vägrade bli premiärminister och ta ansvar för röran, är den där naggande rösten som tycker det är bäst att bara få det gjort.

giphy-15

Under torsdagen gick han ut och sa att Storbritannien utan tvivel kommer att åka och hämta alla kalsonger redan i början av nästa år, och antagligen skaffa tinderkonto också. Det fick premiärminister May att sparka bakut. Nått sånt tycker inte Storbrittanien. Bara utrikesministern. Jodå.

Allt detta hade varit okej om det var någons hjärna. Nu är det en regering. Då ser det ganska pinsamt ut.

EU-kritik mot Sveriges gränspolitik. 

Om du är en av dem som bort i Skåne och lyssnade på den starka kanalen P4 Malmöhus i veckan kunde du höra att EU parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter efter resa runt den svensk-danska gränsen  riktade skarp kritik just mot Sveriges gränskontroller.

De är ju nämligen, som alla vet, inte alls en del av några EU-avtal utan något som absolut bara får användas vid stor kris. Det är möjligt att det var stor kris för ett år sen (fast nej, egentligen inte), när 163.000 flyktingar tog sig till Sverige, men att det skulle vara det nu när flyktingströmmarna på grund av olika smutsiga affärer med Turkiet har lugnat ner sig är rätt tveksamt.

Det ser förstås inte så bra ut, det där att Sverige nu aktivt går emot EU fast man inte ens behöver och att utskottet för just mänskliga rättigheter riktar officiell kritik. Om man inte visste att alla i Sverige bara är snälla och rara och ville alla allt det bästa i världen skulle man nästan kunna ana att de flesta där i riksdagen är ganska nöjda med att ha begränsat invandringen.

giphy-16

Absolut inte en korrekt beskrivning av svensk invandringspolitik just nu

EU roamar vidare

Det har varit många vändor kring roamingen i EU den senaste tiden. Först var det glada nyheter – inga mer chockräkningar efter att ha kollat facebook två gånger under en solsemester på Mallis. Smooth surf för alla.

giphy-18

#neveragain

Sen ångrade sig EU-kommissionen, EU:s regering (typ) och sa att nä, så kul ska vi inte ha det. Surf, men med måtta. Det gjorde EU-kommissionens ordförande sur, för det hade han inte hört något om, så han rev upp alltihop.

Nu, en vecka senare, är vi tillbaka på ruta ett igen. Man ska få roama fritt, men bara om man inte gör det så att teleföretagen inte förlorar på det allt för mycket. Att lösa ett abonnemang i Litauen och sen flytta till Storbritannien och bara betala 15% av summan ska inte vara okej, men så länge man inte aktivt gör det för att spara pengar utan bara för att man är lite lat och på resande fot är det däremot lugnt.

Eller om man jobbar i två länder. Då är det också lugnt. Eller ja, sen är det ju så att lobbyisterna i telekombranschen fortfarande kommer tycka allt det här är jätteolugnt och kommer motsätta sig allt så gott det bara går.

Men kanske, förhoppningsvis, jo nästan helt säkert blir det nästan helt gratis surf på semestern nästa sommar. Drömmen om att aldrig behöva vara offline på FB messenger lever fortfarande.

giphy-17

Yasss!

Liberalerna slutade plötsligt bråka

Hela förra veckan bråkades det mellan Liberalernas partiledare Jan Björklunds ”slå alla hårt så de skärper sig”-liberalism och liberala gräsrotsälsklingen Birgitta Ohlssons ”chilla allt är lugnt”-liberalism när Jan Björklund föreslog att SD borde ”bjudas in till politiska samtal” och Birgitta Ohlsson sa ”Öh nej”.

Media gick i högvarv över vad man hoppades var en splittring i Liberalerna. Inte för att man tvunget har nån agenda med det, men för att det är kul när det händer nått.

giphy-19

KUL NÄR DET HÄNDER NÅGOT!

De blev ännu gladare när det visade sig att flera högt uppsatta Liberaler tyckte att Ohlson skulle avgå från sin post i partistyrelsen för att hon hade mage att inte hålla med Jan. Sen blev de ännu gladare när det dessutom visade sig att Olhsson skulle avgå från riksdagsgruppens styrelse.

Det var bara det att media blandat ihop de olika styrelserna och att de också missförstått riktigt hur osugna Liberalerna var på att sluta existera. Inte tillräckligt sugna visade det sig, för såhär en vecka senare råder totalt lugn och skön stämning över partiet igen. Åtminstone utåt.

giphy-20

Och några samtal med SD? Nej. Det är ju inte Björklund som sitter i regeringen längre. Men det var ju kul att ha nått att prata om.

SD vill skydda supersvenska minoritetsspråket Älvdalskan och vill eventuellt också ha fler datorer med runtecken i sig.

Skärmavbild 2016-09-23 kl. 15.03.16

Sverigdemokraterna har lagt en motion som på mycket kreativa vis argumenterar för att vi måste erkänna ett nytt minoritetsspråk: Älvdalskan. Ett språk som i princip inte finns alls längre, men som ligger SD varmt om hjärtat.

Varför? Jo, för att det är svenskare än svenskan själv. Ja. Ni hörde rätt. Det finns något svenskare än svenska. Såhär går resonemanget:

Vikingatidens mer gemensamma nordiska språk har under tidernas gång sönderfallit i sex nordiska språk: svenska, norska bokmål, norska nynorsk, danska, isländska och färöiska. Svenskan har tagit emot många låneord, först främst från tyskan och senare främst från engelskan, men även från andra språk.

Älvdalen har inte emottagit så många låneord och har därför behållit likheter i ord med isländskan och engelskan allt ifrån förhållandena som de var på vikingatiden. England tillhörde ju då Skandinavien. Även älvdalskans grammatik är vikingatida och mer komplicerad än svenskans och språket har fler bokstäver än svenskan, eftersom de har kvar ett par ljudande bokstäver som försvunnit i svenskan. Dessa betecknas med runor och det finns särskilda typsnitt för datorer som rymmer dessa runor.”

Svenska som svenskan var innan svenskarna kom och började prata svenska. Ni hör ju själv vilken dröm. Dessutom finns det runor, och särskilda datorer med runor. Bara en sån sak. Vi måste ha fler rundatorer.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

De tycker också att alla i Sverige ska ha chansen att lära sig älvdalska, om de vill. Det är svagt resonerat. Om älvdalska nu är svenskare än svenska borde Sverigedemokraterna i rimlighetens namn kämpa för att älvdalskan blir förstaspråk, istället för den vidriga kulturröra av hemska tyska och franska låneord som vi i dag går runt med.

Kämpa, SD!

Det var allt från tråkrapporten denna vecka. Stay tuned. Världen snurrar vidare med riktigt mycket underrapporterade viktigheter du inte visste du ville veta. Nästa vecka: antagligen ganska mycket om frihandelsavtal! Yes!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.