Hoppa till innehåll

Tråkrapporten V 40

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs ditt liv. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

Denna vecka har vi pratat om SD:are som gjort bort sig dygnet runt. Sen pratade vi lite om Trump som gjort bort sig. Alla har låtsats en stund att det kommer att spela någon roll för deras opinionssiffror. Alla vet att det inte gör det. Men det är ju kul att prata om.

Under tiden hände en massa rätt viktiga, och lite kul, grejer. Vad? Jo, det ska ni snart bli varse. Och med snart menar jag… NU:

Nu blir det ännu, ännu svårare att köpa sprit online

Ända sen nån kom på att det gick att sälja sprit online har regeringen, oavsett om den varit borgerlig eller rödgrön, jobbat hårt på att se till att det inte går. Det förstår ju var person att om folk kan köpa alkohol på internet till priser lägre än Systembolaget så är vi bara tre sekunder från att Sverige blir till ett avsnitt av The Walking Dead.

giphy-28

Sverige utan Systembolaget. Det kommer bli så. Alla vet det.

Än så länge har det dock gått att göra ändå, på riktigt solkiga sajter som verkligen avger den där sköna bordershopkänslan man vill ha när man slår till på tre liter av vodkan ”Jeltzin” i en Bag in Box. Visst, det har blivit hårdare med skatten och man måste i teorin boka leverantör på egen hand, men det har sajterna ändå krånglat sig runt.

Regeringen har nu i en mindre utredning kommit fram till inte heller det är någon bra idé. Systemet eller inget alls. Från och med 1 januari 2018 blir ska du därför bara kunna köpa få alkohol köpt utomlands levererad till dig om själv är i affären, sen själv går till en speditör och uttryckligen ber dem köra din lastpall med Jeltzin.

giphy-29

Nej, Jeltsin, nu missförstod du.

 

Storbritannien vill slänga ut en massa folk ur landet

Brexit, den utdragna och väldigt pinsamma skiljsmässan mellan EU och Storbrittanien där det är uppenbart att ingen riktigt vill men alla måste för nu har man snackat så mycket skit till alla kompisarna har nu börjat få form. Tories, partiet som styr landet, hade en konferens där de snackade ihop sitt göra slut game. Och det ser ut att bli en riktigt dålig break up.

giphy-30

:'(

Premiärminister Theresa May förklarade att nu ska de garanterat, helt och hållet säkert, göra slut. I slutet av mars nästa år är det bestämt. Sen släppte hon över till sina ministrar som i princip började hota med att lägga ut EU:s nakenbilder på nätet.

Inrikesministern Amber Rudd krävde att folk som kommer utifrån inte ska ”ta jobb som britter kan göra istället” och antydde därmed att det kommer bli mycket krångligare för utlänningar att flytta till England framöver.

En nära rådgivare till Theresa May, Storbrittaniens premiärminister, ska på samma konferens ha funderat över om det inte vore möjligt att bara låta folk med toppbetyg från de finaste universiteten få stanna kvar efter att de studerat där.

Samtidigt säger alla bestämt att de utan tvekan vill och kommer fortsätta handla med EU precis som förr, utan regleringar och skatter. Men snälla lilla Storbrittanien. Sådär behandlar man faktiskt inte en ett ex. Det är bara svinigt.

SD, KD och C vill inte att Ericsson-anställda ska ha stödpaket

Precis i lagom tajming till ett nytt varsel från Ericsson på 3000 personer var det dags för EU-parlamentet att rösta om utdelningen av stödpengar på 40 miljoner till svenska och finska f.d Ericssonanställda som blivit sparkade under en tidigare varselomgång. Nästan alla i hela EU-parlamentet tyckte det var en jättebra idé. Men vänta. Inte riktigt alla.

En tapper grupp tappra svenskar tyckte inte att det var någon bra idé att arbetslösa svenskar skulle få hjälp. KD, C och SD. När tidningen Arbetet hörde av sig och frågade varför i hela friden de inte ville det svarade KD och Centerpartiet surmulet att de aldrig röstar på några utdelningar från den här fonden och tycker inte det är någon skillnad bara för att det är deras väljare.

giphy-31

SD? Ja de svarade inte alls, vilket ju lämnar fältet för varför de är emot att hjälpa svenska arbetslösa öppet för spekulation.

Är det för att de inte gillar pengar? Svenska arbetare? EU? Eller tryckte de bara på fel knapp? Om detta tvistar de lärde.

Alla skrattar åt SDs budget, men den är framförallt rätt lik Moderaternas.

Det har varit mycket skoj åt SDs budget och alla ledamöters motioner. Jag har också skojat. Det är svårt att inte skoja åt, med deras barocka förslag om vikingadataspel, ”kulturlotsar” (vad det nu ens är) och att förbjuda judar att ha tidningar. Dumma dumma SD, tänker alla.

Men de som tar sig igenom deras långa budgetmotion slås inte av hur otroligt dumt allt är. Man slås av hur vanligt de börjar låta. Det flesta förslagen limmar tätt ihop med Moderaterna, fast de vill liksom ha ännu hårdare straff och vara ännu taskigare mot invandrare.

Känslan är överhängande. SD är inte längre bara ett gäng tokar man kan skratta åt eller kalla nazister. De är ett gäng tokar man kan skratta åt och kalla nazister med en plan.

Det är inte riktigt lika kul.

giphy-32

Förslag på ny målbild till SD.

EU vill ge alla europeer som tagit studenten gratis tågluffarkort och alla gillar det utom MUF

Europaaparlamentet föreslog i början av veckan att alla 18-åringar i Europa, om de vill, ska få ett gratis tågluffkort och luffa runt på kontinenten, upptäcka varandras kulturer, komma varandra närmare. Ja ni vet. Det låter ju så flummigt underbart europavänligt att EU Kommissionen inte kunde säga annat än att det var en riktigt fin tanke.

Så nu jobbar de på det.

Men även om det kanske vore en jättebra sak för europeisk integration så borde kommissionen tänka både en och två gånger. Kan någon ens föreställa sig den sjuka, sjuka stämningen i Europa varje sommar om hela kontinentens yngsta vuxna ger sig ut samtidigt? Det är inte drömmen. Det är undergången.

I varje gathörn – gäng med spanska kids med stickad mössa som sjunger jättehögt och luktar gräs. De svenska skogarna proppfyllda med tyskar som letar efter Pippi Långstrumps guld. För att inte tala om hur våra egna barn kommer att dra skam och vanära över hela riket. Det räcker väl med att danskarna skrattar åt att vi inte kan hantera alkohol. Ska hela Europa skratta?

Sjukt.

Som tur är finns det några som tänkt ett extra varv. MUF. De säger nej. Bestämt nej. Tack, MUF, era lillgamla små tokfransar. Tack.

CuQroEWXEAUnKfJ.jpg-large

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.