Annons
Annons

Uber ger upp efter 30 domar – lägger ner sin populära tjänst

Domstolar i Sverige har upprepade gånger ansett att det rör sig om svarttaxi.

Joel Linde

uberpop-slut

Bor du i någon av Sveriges större städer har du säkerligen hört talas om Uberpop. Det är taxetjänsten Ubers billigaste alternativ, som låter privatpersoner agera taxiförare via appen till ett betydligt lägre pris än vanlig taxi.

Annons

Men nu lägger alltså företaget ner tjänsten, och den beräknas vara borta inom en vecka, skriver DN.

Som frekvent Uberpop-kund kom detta beslut som en smäll i magen. Eller nej, en smäll i magen hade varit att föredra. Uberpop har gjort taxi tillgängligt för många fler – ca 100 000 personer har använt tjänsten de senaste tre månaderna – som inte vill eller har möjlighet att betala motsvarande en månads kollektivtrafik för en hemresa från krogen.

LÄS ÄVEN: Uber utökar med taxibåttrafik i Stockholm

Dessutom har det gett väldigt många människor en chans till arbete. Jag åkte med en man som kommit till Sverige från Irak, som berättade med ett aldrig sinande leende hur glad han och hans familj var över att han hade fått ett jobb.

Gilla Cafe.se på Facebook

Samtidigt har många vittnat om att de känner en otrygghet med Uberpop, eftersom föraren inte är kontrollerad av företaget.

Så varför läggs då den här tjänsten ner?

Jo, kort och gott därför att den inte tycks ha någon plats inom svensk lagstiftning. Medan företaget hävdar att det handlar om samåkning tycker Sveriges domstolar mest att det liknar svarttaxi eftersom föraren inte behöver några tillstånd utöver körkortet. Till dags datum har 30 privatpersoner som anslutit sig till tjänsten dömts, vilket Uber naturligtvis måste ta ansvar för.

Men den som liksom jag kommer sakna Uberpop kanske kommer finna ett ljus i tunneln – om lagarna ändras.

– Vi behöver ett nytt regelverk där samåkning ryms, säger Sverigechefen Alok Alström till DN.

Annons

Dela (168)
Tweeta

Annons


Laddar