Ute efter Oreos recept? Då får du försöka ta dig in i det här ”Star Wars”-liknande valvet

Undergången är nära när Oreo gömmer sina kakor i ett valv på Svalbard.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-29 14:14  |  Lästid: < 1 minut

Vi lever i apokalypsens tidevarv. Undergången är ständigt närvarande. Som om det inte nog med resten så kommer den andra november en asteroid att passera jorden och – förhoppningsvis – inte träffa den. Men om så är fallet kan det vara bra att essentiella överlevnadsnödvändigheter finns kvar för de kvarlevande.

Det var efter en tweet som Oreo insåg att oron även innefattar företagets produkter. Twitter-användaren Oliva Gordon hade ju faktiskt rätt, vem ska rädda våra kakor om en asteroid träffar vår planet. Vem ska föra smaktraditionen vidare? Lösningen på problemet – ett valv.

Oreo har nu tagit det säkra före de osäkra. För att försäkra att deras kakor bevaras har de nu byggt ett säkerhetsvalv. Och det är inte vilket arktiskt säkerhetsvalv som helst.

Valvet hittar du längs vägen från Svalbard Global Seed Vault, en norsk statligt ägd anläggning på Svalbard som används som genbank för växter. Valvet ligger på den norska ögruppen i Arktis, där man har tagit frön från världens alla hörn utifall en enorm katastrof skulle ske.

Oreo menar att kakor också har ett värde. Därför har man nu alltså byggt ett valv för att förvara ett lager av kakor, och kanske framför allt originalreceptet på deras produkt. I videon nedan syns arkitekten Markus Thorland som har ritat valvet som stod klart efter 30 dagar. Att tillägga är att det tog två år att bygga Svalbard Global Seed Valv. Oreo säger att valvet är ”riktigt verkligt” och att originalreceptet finns bakom lås och bom i händelse av att en apokalyps skulle ske.

Lådorna med kakorna lagras i så kallade mylar – alltså förseglingspåsar – som gör att utgångsdatumet nästintill är obefintligt. Påsarna tål från -62 till -184 grader och låser ute fukt och luft. För den som känner sig sugen på att försöka komma åt receptet på kakorna så är koordinaterna 78 ° 08 ’58.1” N, 16 ° 01 ’59.7” E.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-29 14:15