Flest män bland världens bäst betalda artister 2016 – men en kvinna toppar listan

Många av de artister som fortfarande drar in mest pengar är äldre män, men den som tjänar mest av alla är en 27-årig kvinna.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-12-05 09:30  |  Lästid: 5 minuter

Forbes har släppt listan över de artister som tjänade mest pengar under året 2016, och det är inte helt utan att vi höjer lite på ögonbrynen. Av de 16 artister och band som tjänade mest är 12 manliga, men på topp fem är fyra av dem kvinnor. Överlägset mest tjänar amerikanska Taylor Swift, som under 2016 drog in över 1,5 miljarder kronor.

Här är topp 15 (men eftersom två artister delar på plats 15 är det 16 artister på listan).

15. The Weeknd, 506 miljoner kr (delad plats)

The-Weeknd-2

Abel Makkonen Tesfaye, känd som The Weeknd, exploderade ut i den absoluta världseliten med sitt album Beauty Behind The Madness som kom 2015, och årets nyligen släppta album, Starboy, ser ut att säkra den platsen åt honom.

15. U2, 506 miljoner kr (delad plats)

Foto: Wikipedia

När U2 var ute på sin 360 Tour mellan 2009 och 2011 spelade de in 700 miljoner dollar. I år nådde de inte samma höjder, men för ett 40 år gammalt band är 55 miljoner dollar (506 miljoner kronor) inte heller särskilt illa.

13. Kenny Chesney, 515 miljoner kr (delad plats)

Foto: Craig ONeal/Wikipedia

I Sverige säljer Håkan Hellström ut varje arena han väljer att spela på, men frågan är om han skulle fylla mycket mer än ett mellanstort ölhak utanför Sveriges gränser. Den amerikanska country-artisten Kenny Chesney turnerar inte utanför Nordamerika, men under årets turné hade han nära 800 000 besökare och sålde totalt 95 procent av biljetterna. Det gav 56 miljoner dollar, 515 miljoner kronor på kontot.

13. Justin Bieber, 515 miljoner kr (delad plats)

justin-bieber

22-årige Justin Bieber gick från pojk till man i musikvärlden när han 2015 släppte albumet Purpose. I år är han ute på en turné med samma namn och pengar rullar in, så att säga.

12. Paul McCartney, 520 miljoner kr

Foto: Eddie Janssens/Wikipedia

Sedan 2002 har den nu 74 år unga Paul McCartney bara tagit paus från turnerandet två år och är för tillfället ute och härjar med sin One on One-turné. Klart att det ska betala sig.

11. Bruce Springsteen, 556,5 miljoner kr

bruce springsteen sverige

Bruce och The E Street Band drog under 2016 runt på turnén The River Tour, som är en homage till hans första album som hamnade etta på Billboard-listan i USA. Hittills har över 2 miljoner biljetter sålts till turnén som avslutas i februari 2017.

10. Diddy, 571,5 miljoner kr

cafe_diddy_artikel

Kärt barn har många namn. Sean Combs, Puff Daddy, P. Diddy, enbart Diddy, som han går under sedan 2005. Han gjorde sig känd som rappare och producent men tjänar nu merparten av sina pengar genom ett samarbete med Diageos Ciroc vodka.

9. Calvin Harris, 581 miljoner kr

Foto: Carlos Delgado/Wikipedia

Han är världens bäst betalda dj och tjänar merparten av sina miljoner på spelningar i Las Vegas. Han vet även hur man skapar en och annan hitlåt tillsammans med andra världsartister.

8. Rolling Stones, 613 miljoner kr

rolling-stones-sno-stilen

Gammal kommer alltid vara äldst. Stones behövde inte göra fler än 27 konserter för att dra in mer pengar än Beyoncé, The Weeknd, Calvin Harris och Justin Bieber, för att nämna några av de lite yngre artisterna på listan.

7. AC/DC, 622 miljoner kr

Foto: AJ Kashmir/Wikipedia

Det är inte helt lätt att hålla koll på medlemmarna i det legendariska australiensiska rockbandet. En av de som varit med längst, Brian Johnson, är själv ersättare till originalmedlemmen, Bon Scott, som dog 1980. Nu har Johnson själv ersatts av ingen mindre än Axl Rose från Guns N’ Roses, men bandet tågar uppenbarligen på ändå.

6. Garth Brooks, 645 miljoner kr

garth brooks

Ännu en country-musiker bland de absolut bäst betalda i världen. Fascinerande, med tanke på att genren är så geografiskt begränsad. Hans turné pågår in i 2017 och beräknas dra in över 100 miljoner dollar.

5. Rihanna, 691 miljoner kr

rihanna-klader-puma-2

Med musikaliska framgångar följer andra lukrativa affärsmöjligheter. Rihanna har nyligen placerat singel nummer 21 på topp 5-listan i USA och har sponsoravtal med märken som Dior, Puma och Samsung.

4. Madonna, 705 miljoner kr

Madonna_In_Gothenburg

Foto: Daniel Åhs Karlsson

Mer än 30 år efter det stora genombrottet är 58-åriga Madonna fortfarande högst aktuell. Hon gör även stora pengar på parfym och kläder.

3. Adele, 742 miljoner kr

Adele-2

Adele är ovanlig på det sättet att hon tjänar största delen av sina pengar på albumförsäljning, men hon drar även in tiotals miljoner för varje kväll hon spelade under årets turné.

2. One Direction, 1, 02 miljarder kr

Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan, Louis Tomlinson, One Direction on stage for ABC''s Good Morning America (GMA) Fun in the Sun Summer Concert Series with One Direction (1D), Rumsey Playfield in Central Park, New York, NY August 4, 2015. Photo By: Kristin Callahan/Everett Collection

Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan, Louis Tomlinson i One Direction.

Trots legendariska föregångare som Backstreet Boys, Westlife och Take That är det One Direction som har tjänat mest av alla pojkband genom tiderna. De har för tillfället tagit ett uppehåll, men tjänade ändå mer än något annat band under året.

1. Taylor Swift, 1, 57 miljarder kr

Taylor_Swift_Speak_Now_Tour_2011_4

Taylor Swift är den perfekta kombinationen mellan country och pop och tjänar överlägset mest av alla världens artister. I endast Nordamerika turnerade hon in över 200 miljoner dollar under året, vilket krossade Rolling Stones tidigare rekord. Utöver det pumpas pengar från skomärket Keds, Cola light och Apple in på kontot.

Här kan du se hela Forbes lista av de 30 högst betalda artisterna 2016.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 13:31